Iranske kvinner kaster klærne

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

En gruppe iranske kvinner i europeisk eksil bruker Kvinnedagen til å kaste klærne for å få oppmerksomhet om undertrykkelsen av medsøstre i hjemlandet.

En video av kvinnene er lagt ut på Internett for å skape blest om Nude Photo Revolutionary Calendar som publiseres på Kvinnedagen, i dag 8. mars.

Aliaa Elmadhy

Iranske kvinner kaster klærne i sympati med den egyptiske bloggeren Aliaa Elmadhy som startet nakenprotesten mot kvinneundertrykkelse i den muslimske verden

Støtteerklæing

Bak det eksiliranske kvinneinitiativet står aktivisten Maryam Namazie. Videoen er dedisert til den egyptiske kvinnen Aliaa Elmadhy som la ut et nakbilde av seg selv på bloggen sin i protest mot manglende ytringsfrihet og kvinneundertrykkelsen i Egypt.

Publiseringen skapte en opphisset debatt i hjemlandet, og fikk stor oppmerksomhet langt utenfor Egypt med 1,5 millioner treff på nettet.

Aliaa Elmadhy har fått støtte fra flere hold, blant annet har israelske kvinner kastet klærne i solidaritet. Samtidig har meningsfeller kritisert henne for å ha gått for langt.

Nå er det iranske medsøstre som følger opp.

– Besatt av kvinnekroppen

– Islamister og den politiske høyresiden er besatt av kvinners kropp. De forlanger at vi skal gå med slør og være bundet og kneblet. På bakgrunn av slike angrep bryter nakenhet tabuer, og er en viktig form for motstand, sier Maryam Namazie til The Huffington Post .

Nylig ble en iransk kvinnelig skuespiller nektet å komme hjem etter at hun hadde latt seg fotografere lett påkledd i utlandet. Også Golshifteh Farahani gjorde det klart at fotograferingen var en protest mot alle påbudene iranske kvinner må følge i det offentlige rom.

Iranske kvinner i valgkø

Tildekkede iranske kvinner venter på å få stemme i parlamentsvalget tidligere i måneden. Nå har medsøstre i eksil kastet klærne for å protestere mot kvinneundertrykking og manglende ytringsfrihet.

Foto: BEHROUZ MEHRI / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt