NRK Meny
Normal

Iransk prinsesse er død

Ashraf Pahlavi, tvillingsøsteren til den tidligere sjahen av Iran, er død, 96 år gammel.

 Ashraf Pahlavi

Sjahens søster levde et langt og hendelsesrikt liv.

Foto: Ap

Det er sønnen til den tidligere sjahen som melder dette på sin offisielle Facebook-side.

Mange mener det var hun som var den reelle maktfaktoren bak broren og at hun presset ham til å ta makten i det USA-støttede kuppet i 1953, skriver nyhetsbyrået Ap.

Et dramatisk liv

Kroningen av Mohammad Reza Pahlavi

familiebilde tatt etter kroningen av sjahen i 1967. Fra venstre: prinsesse Shams, dronning Farah (Diba), kronprins Reza Pahlavi, Sjah Mohammad Reza, prinsesse Farahnaz Pahlavi, prinsesse Shahnaz og prinsesse Ashraf.

Foto: Ap

Hennes lange liv var fylt av dramatikk. Sønnen hennes ble skutt på gata i Paris like etter den islamske revolusjonen i Iran, tvillingbroren hennes døde like etter det. I 2001 døde en niese av overdose og i 2011 tok en nevø sitt eget liv.

Hennes liv fylt med glamour og tragedier har fylt spaltemeter i sladderpressen. Hun har blitt portrettert av Andy Warhol og fått komplimenter av Josef Stalin, skriver The Washington Post.

En viktig rådgiver

Også den amerikanske avisen skriver at hun var en viktig rådgiver for broren sin. Hun skal ha vært kjent for sin skarpe tunge. Sammen med søsteren var hun blant de første prominente kvinner i Iran som viste seg offentlig uten å dekke til håret.

I løpet av sjahens storhetstid i Iran, levde familien godt på oljepenger. Ashraf Pahlavi levde da et jetsett liv både i New York og på den franske Riviera.

I 1967 var hun landets utsendte i FN, der hun blant annet talte om kvinners rettigheter.

Prinsessen var en skarp kritiker av prestestyret i Iran og alle som hun mente hadde bidratt til å styrte broren av tronen, skriver New York Times.

Ashraf Pahlavi

Ashraf Pahlavi talte kvinners sak i FN i 1967.

Foto: Arkiv
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt