Hopp til innhold

Iransk-født israeler blir Netanyahus utfordrer

Shaul Mofaz er født i Teheran og ville bombe Irans atomanlegg for fire år siden. Nå utfordrer han Benjamin Netanyahu om statsministerjobben i Israel.

Shaul Mofaz

Shaul Mofaz besøkte klagemuren i Jerusalem dagen etter at han ble valgt til leder i Kadima.

Foto: MENAHEM KAHANA / Afp

Shaul Mofaz

Shaul Mofaz avgir sin stemme i primærvalget i Kadima-partiet 27. mars i år.

Foto: Ariel Schalit / Ap

Benjamin Netanyahus stilling som Israels statsminister ble langt mer utrygg 27. mars i år.

Da vant tidligere forsvarsminister og forsvarssjef Shaul Mofaz primærvalget om ledervervet i Israels største opposisjonsparti, Kadima.

Mofaz vant en klar seier med 62 prosent av stemmene, og erstatter tidligere utenriksminister Tzipi Livni.

I motsetning til Livni, så har Mofaz nettopp flere av de samme styrker som gjør at Netanyahu appellerer til israelske velgere.

Født i Iran

63 år gamle Shaul Mofaz ble født i Irans hovedstad Teheran 4. november 1948, et halvt år etter at staten Israel ble opprettet.

Det jødiske samfunnet i Iran er et av de eldste i jødedommen, med 2500 år gamle røtter.

Da Mofaz ble født var det mellom 100.000 og 150.000 jøder i Iran, men siden det har det store flertallet flyttet fra landet, først og fremst til Israel og USA.

Sammen med sine foreldre emigrerte Shaul Mofaz selv til Israel som åtteåring i 1957.

Kjempet med broren til Netanyahu

Mofaz gikk i den israelske hæren som 17-åring i 1966, og tjenestegjorde både som fallskjermsoldat, senere i spesialstyrken Sayeret Matkal.

Benjamin Netanyahu

Benjamin Netanyahu tenner et lys på graven til broren Yonatan Netanyahu på militærkirkegården på Herzl-fjellet ved Jerusalem 28. juni 2009.

Foto: POOL / REUTERS

Sayeret Matkal er Israels viktigste spesialstyrke, og står bak de fleste av de mer spektakulære israelske militæraksjonene gjennom årene.

I Sayeret Matkal deltok Mofaz blant annet i kommando-aksjonen i Entebbe i Uganda i 1976, der et kapret Air France-fly ble satt fri av israelske spesialstyrker.

Kommando-aksjonen i Entebbe ble ledet av Yonatan Netanyahu, storebroren til dagens israelske statsminister.

Yonatan Netanyahu mistet livet i Entebbe-aksjonen, og i tillegg til at han selv også har tjenestegjort i spesialstyrken Sayeret Matkal. er brorens død med på å gi Benjamin Netanyahu politisk tyngde i Israel.

Shaul Mofaz' bakgrunn fra den samme elitestyrken kan være med på nøytralisere den fordelen Netanyahu har hatt med sin bakgrunn som elitesoldat.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Israelske soldater

Israelske soldater bærer en av de 98 personene som ble satt fri i 'Operasjon Entebbe' på en båre etter hjemkomsten til Tel Aviv i 1976. Broren til dagens israelske statsminister døde i militæraksjonen, mens Shaul Mofaz var en av elitesoldatene som deltok.

Foto: - / AFP

Ble forsvarssjef

Etter tiden i elitestyrkene fortsatte Mofaz å klatre i gradene i den israelske hæren.

Han ble generalmajor og ble øverstkommanderende for de israelske styrkene i de okkuperte palestinske områdene på Vestbredden i 1993.

I 1998 ble han utnevnt til forsvarssjef, og i 2002 utnevnte daværende statsminister Ariel Sharon ham til forsvarsminister.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ariel Sharon og Shaul Mofaz

Ariel Sharon (den gang israelsk statsminister og Shaul Mofaz (den gang sjef for den israelske hæren) under et møte i 2001.

Foto: REINHARD KRAUSE / AP

Stiftet av Sharon

Selve Kadima-partiet ble stiftet av Ariel Sharon høsten 2005, i et forsøk på å skape en tredje kraft mellom Likud og Arbeiderpartiet i israelsk politikk.

Tzipi Livni

Tzipi Livni avgir sin stemme i primærvalget i Kadima 27. mars. Hun fikk under 38 prosent av stemmene.

Foto: Oded balilty / Ap

Bare få måneder etter at han stiftet partiet ble Sharon rammet av et slag, og han har siden ligget i koma.

Mofaz utfordret Tzipi Livni om kampen som Kadima-leder i 2008, men da vant Livni en knapp seier med 43,1 mot 42,0 prosent av stemmene.

Største parti sist

Ved den siste valget i Israel, 10. februar 2009, ble Kadima det største partiet med 22,47 prosent av stemmene. Det ga dem 28 mandater i nasjonalforsamlingen Knesset.

Partiet var så vidt større en statsminister Benjamin Netnayahus Likud-parti, som fikk 21,61 prosent og 27 mandater.

Det var likevel Netnayahu som kunne danne regjering, blant annet fordi han fikk støtte fra Arbeiderpartiet.

Innen februar neste år

Israel må holde neste valg til nasjonalforsamling innen februar 2013, fire år etter forrige valg.

Både presidenten og et flertall i nasjonalforsamlingen kan imidlertid utlyse nyvalg tidligere og flere venter at det vil skje i år.

I slutten av mars sa presidenten i Knesset, Reuven Rivlin, til Times of Israel at han trodde neste valg vil bli holdt i løpet av 2012.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Netanyahu og Mofaz

Daværende statsminister Benjamin Netanyahu (t.v.) og daværende forsvarsminister Yitzhak Mordechai (t.h.) setter på stjernene på Shaul Mofaz da han ble utnevnt til hærsjef 9. juli 1998. Nå er Mofaz den største utfordreren til Netanyahu i kampen om å bli statsminister.

Foto: YORAY LIBERMAN / AFP

Har vært fredsvennlig

Kadima har vært regnet som mer positive til en tostats-løsning med palestinerne enn det styrende Likud-partiet.

Hvordan Mofaz selv stiller seg er mer uklart. Han har blant annet tatt til orde for å fortsette byggingen av bosettinger på den okkuperte Vestbredden.

– Vi må fortsette å bygge i de store bosettingsblokkene, for dette er Israel i fremtiden, sa han til journalister ved den store bosetterbyen Maale Adomim.

Samtidig har iranskfødte Mofaz tidligere vært en tilhenger av å bombe Irans atomanlegg.

Så langt tilbake som i juni 2008, da han var visestatsminister, sa Mofaz at sanksjonene mot Iran ikke virket og tok til orde for å angripe landet dersom de ikke avviklet atomprogrammet, skriver BBC.

Sosiale forskjeller

Innenrikspolitisk sier den nye Kadima-lederen at han er opptatt av de økende sosiale forskjellene i Israel.

Det internasjonale pengefondet (IMF) opplyser at Israel er et av landene med størst andel fattige blant de 35 landene i OECD.

Mye av grunnen til fattigdommen ligger i høy arbeidsledighet blant ultraortodokse jøder og den arabiske befolkningen i Israel.

Kan bli første sefardiske statsminister

Skulle Mofaz lykkes i å vinne det neste valget, så blir han den første sefardiske statsminister.

Til nå har alle israelske statsministere, fra David Ben-Gurion til Benjamin Netanyahu, vært ashkenazi, altså jøder fra europeisk-ættede familier.

Skal Mofaz lykkes har han imidlertid et godt stykke å gå, de første meningsmålingene etter at han tok over som partileder viser ikke noen Mofaz-effekt.

SISTE NYTT

Siste nytt