Iransk atomforsker henrettet

Iranske myndigheter bekrefter at atomforskeren Shahram Amiri, som hevdet han ble bortført av CIA-agenter, har blitt henrettet.

Den iranske atomforskeren Shahram Amiri

Shahram Amiri fikk en varm velkomst fra sin sønn, familie og venner i 2010. Nå melder familien at han er død, hans kropp ble levert til dem, med merker av tau rundt halsen.

Foto: ATTA KENARE / Afp

– Shahram Amiri ble henrettet for å ha delt statshemmeligheter med fienden, sa Gholamhossein Mohseni Ejeie, Irans juridiske talsperson, til reportere i Teheran søndag.

Det var Amiris familie som først meldte om henrettelsen, etter at kroppen hans ble levert til familiens hjemby med merker etter tau rundt halsen.

Amiri (39) forsvant etter en pilegrimsreise til Mekka i 2009 og dukket opp igjen i USA året etter. Det er uklart om Amiri havnet i USA som følge av forsøk på avhopping eller bortføring. Forskeren returnerte overraskende tilbake til Teheran senere i 2010.

Mottatt som helt

Shahram Amiri hevdet da at han var blitt bortført av farsi-talende CIA-agenter under oppholdet i Saudi-Arabia og satt under «intenst, psykologisk press for å avsløre følsomme opplysninger» til den amerikanske etterretningstjenesten.

Amiri hevdet at CIA ønsket han skulle fremstille det som om han hadde hoppet av frivillig og at han hadde dokumenter og PC med hemmelige opplysninger om Irans atomprogram, men at han hadde nektet.

Den internasjonale spenningen rundt det iranske atomprogrammet var på det tidspunktet svært høy, verdenssamfunnet fryktet at Iran i skjul utviklet anlegg for å kunne lage atombomber, noe iranske myndigheter benektet på det sterkeste.

Videre sa Amiri at han hele tiden hadde nektet for at han var atomforsker med kjennskap til landets atomindustri.

Den iranske atomforskeren Shahram Amiri

Shahram Amiri under sin pressekonferanse i juli 2010, etter hjemkomsten til Teheran. Amiri hevdet han ble bortført av CIA-agenter og presset for opplysninger.

Foto: RAHEB HOMAVANDI / Reuters

Avviser bortføring

USAs regjering avviste at Amiri ble bortført av CIA.

Men en anonym amerikansk tjenestemann bekreftet overfor avisen The New York Times at iraneren var en agent som ga CIA verdifulle opplysninger om det iranske atomvåpenprogrammet. Blant annet skal han ha beskrevet hvordan ett av Teherans universiteter ble hemmelige hovedkvarter for landets atomplanlegging.

Etter hjemkomsten i 2010, hvor Amiri ble feiret som en helt på flyplassen, ble han pågrepet. Myndighetene hadde ifølge nyhetsbyrået AFP ingen tiltro til historien slik den hjemvendte fremla den.

Shahram Amiri satt deretter fengslet i flere år, før han altså denne uken ble henrettet etter at iransk høyesterett hadde befestet dødsdommen han var idømt.

Hevder de visste

Iranske myndigheter hevder nå at de visste at Amiri spionerte for USA.

– Amerikansk etterretning trodde Iran ikke hadde kjenneskap til turen til Saudi-Arabia og hva han holdt på med, men vi visste alt og vi overvåket alt, sa den juridiske talspersonen Gholamhossein Mohseni Ejeie i dag.

Han sa videre at «iransk etterretning overlistet den amerikanske».

Og selv etter atomforskerens død, er det ingen forsoning å spore hos myndighetene.

– Vi ønsker at de dømte skal beklage sine handlinger og forbedre seg. Ikke bare nektet han å beklage eller veie opp for det han hadde gjort, han forsøkte også å spre uriktig informasjon fra fengselet, men til slutt fikk han sin straff, understreket talsperson Gholamhossein Mohseni Ejeie.

SISTE NYTT

Siste nytt