NRK Meny
Normal

Iransk aktor: Ingen skal få ha hund

I Iran risikerer man å få sine kjæledyr beslaglagt fordi det ifølge en aktor i landet ikke er forenlig med islam å ha hund.

Hund Iran

Tradisjonelle iranere ser på hunder som «Najis», eller urene, men i løpet av de siste årene har flere og flere middelklasse-iranere gått til anskaffelse av hund, for å etterligne vestlig kultur. Det er imidlertid forbudt å lufte hunder i Iran og man risikerer bot. Nå har også en aktor i Isfahan-provinsen slått fast at å eie en hund er forbudt, og i løpet av de siste dagene har flere familier blitt fratatt hundene sine, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Foto: BEHROUZ MEHRI / Afp

En aktor i den iranske provinsen Isfahan har slått fast at å eie og vise omsorg for hunder er «haram» (forbudt).

Myndighetene konfiskerer nå hunder i en aksjon mot det de kaller en «vulgær vestlig kultur», melder iranske medier lørdag.

– Hvis vi får greie på at noen eier og bryr seg om hunder, og dermed oppfordrer til vulgær vestlig kultur, kommer vi til å gripe inn, sier aktor Mohsen Boosaidi til nyhetsbyrået Fars.

Beslutningen ble fattet med grunnlag i at aktoren mener det er uforenlig med landets religiøse lederes tolkning av islam å eie hund.

Ble fratatt hundene

Bare noen dager etter beslutningen, har en rekke familier blitt fratatt hundene sine.

En ikke navngitt hundeeier i Isfahan-provinsen sier at lokale tjenestemenn dukket opp uanmeldt hjemme hos ham forrige uke.

– De viste oss et stykke papir fra det som skulle være det kommunale veterinærkontoret. De tok med seg hunden vår under påskudd om vaksinasjon.

Eieren ble fortalt at han kunne hente hunden hos veterinæren senere på dagen. Da han kom dit, var hunden borte. Veterinærkontoret sa de ikke hadde noen oversikt over hvor hunden var.

– Helt siden hunden vår ble tatt fra oss, har det kun vært gråt og snufsing å høre i huset vårt, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hunde

Homa Rashid er utdannet advokat, men jobber frivillig ved dyrehjemmet Vafa i Tehran i Iran. 500 hunder blir tatt hånd om her. Dyrehjemmet ble startet opp i 2004 og er det eneste godkjente beskyttelsesstedet for dyr i landet.

Foto: Vahid Salemi / Ap

– Ulovlig

Hunder regnes som «Najis», som betyr uren, eller skitten, og politiet stopper og gir bøter til de som går tur med hunder, ifølge AFP.

Iranske myndigheter har imidlertid uttalt at hunder som har en klar rolle, som vokter en eiendom eller fungerer som lederhund for blinde, er tillatt.

Leder for dyrebeskyttelsen i Iran, Javid Al Davood sier at aktoren tar helt feil om den islamske holdningen til hunder.

– Å eie hund er ikke ansett som haram i noen religiøs bok. Å assosiere hundehold med vestlig kultur forvrenger historien om islam og den iranske sivilisasjonen, sier han ifølge AFP.

– Å beslaglegge hunder på denne måten er ulovlig, sier Al Davood.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt