Hopp til innhold

Iransk advokat kom til Stavanger i går

Den iranske advokaten Mohammad Mostafaei (35) kom til Stavanger i går og i dag forteller han sin historie.

Sakineh Mohammadi Ashtiani

Advokat Mohammad Mostafaei som har forsvant Sakineh Mohammadi Ashtiani, som er dømt til døden ved steining, skal være på vei til Norge for å søke asyl.

Foto: Carl Court / Afp

Mohammad Mostafaei er kommet til Norge og holder i dag pressekonferanse i Oslo, skriver NTB.

Den iranske advokaten Mohammad Mostafaei er i Norge og har søkt asyl.
Han vil fortelle sin historie på en pressekonferanse i Oslo klokken 14, opplyser Bjørn Lindal i Foreign Press Association i Norge, som arrangerer pressekonferansen.

Ifølge Amnesty International skal Mostafaei ha landet Stavanger
lørdag etter at han nylig ble løslatt fra tyrkisk fengsel. Ifølge CNN skal han ha fått visum ved den norske ambassaden i Teheran før han dro.

Les: Menneskerettsadvokat vil til Norge

Mohammad Mostafaei har forsvart den dødsdømte iranske kvinnen Sakineh Mohammadi Ashtiani og en rekke andre dødsdømte i Iran.

Han flyktet fra Iran den 24. juli, da iranske myndigheter utstedte en arrestordre på ham.

Sendes ikke tilbake

Mostafaei ble pågrepet av tyrkisk politi denne uken i Istanbul - for å ha tatt seg ulvolig inn i Tyrkia. Men tyrkiske myndigheter akter ikke å etterkomme Irans ønske om å få advokaten tilbake til Iran.

En talsmann for tyrkisk UD sa på torsdag til den amerikanske fjernsynskanalen CNN at det ikke var aktuelt å sende Mostafei tilbake til iran.

- Han har søkt om asyl i et tredjeland og om en dag eller to reiser han til det landet han ønsker. Norge er en mulighet, sa UD-talsmannen da.

Mostafei selv sa til CNN at han hadde vært på den norske ambassaden og søkt om asyl. Advokaten skal ha gyldig visum til Norge, et visum han fikk på den norske ambassaden i Teheran før han flyktet.

Norsk UD opplyste da at de har som prinsipp å ikke kommentere slike saker.

Nå er altså advokaten på vei.

Iransk politi på sin side har utstedt en arrestordre på Mohammad Mostafaei. Hans kone Fereshteh Halimi (33) skal ha blitt pågrepet og satt i fangenskap. Hun skal etter opplysningene sitte i det beryktede Evin-fengselet.

Hun ble arrestert da mannen gikk i skjul for myndighetene. Hensikten var trolig å tvinge Mostafaei frem.

Fereshteh Halimi har i likhet med mannen vært en aktiv forsvarer og forkjemper av menneskerettighetene Iran. Hun har nettopp stiftet en sivil organisasjon som skal forsvare rettighetene til iranske barn.

Fryktelig bekymret

Mohammad Mostafaei sier til The Times at hans største bekymring nå er hva som skjer med kona.

- Jeg er ekstremt bekymret. Hun er alt jeg klarer å tenke på, sier han.

Han snakket sist med henne for to uker siden, da hans arrestordre ble utstedt.

Ifølge advokaten sitter kona trolig på avdeling Seksjon 2009 av Evin-fengselet - hvor politiske fanger blir plassert og forhørt - og rutinemessig torturert. Han har selv besøkt flere av sine klienter der.

Fereshteh Halimi skal ha fått tatt en ett-minutts telefonsamtale med datteren Parmida (7) på hennes bursdag forrige mandag. Siden har ingen hørt fra henne.

Ifølge The Times holdes de arresterte på Seksjon 2009 fullstendig isolert. Cellene er små og alle veggene er malt med blank hvit maling og lyset står alltid på - slik at det skal bli nærmest umulig å få sove.

Maten blir dyttet gjennom et hull i døra, og de vanlige vaktene er fullstendig tause og veksler aldri et ord med fangene. Fangene sitter alene hele døgnet, utenom avhørene.

- Hun var bekymret og fryktet hva som kunne skje på grunn av mitt arbeide, men hun støttet meg alltid fordi hun mente det var viktig, forteller Mohammad Mostafaei til avisen.

Ifølge han møttes de to på en fjelltur for 10 år siden, og han fridde allerede på veien ned. Siden har de holdt sammen, både privat og arbeidsmessig.

Advokaten forteller at han ikke kunne gi etter for myndighetens gissel-taktikk og sier han tror kona er fullstendig enig. Nå vil han arbeide for å få henne løslatt.

Ifølge The Times har den britiske regjeringen og flere menneskerettsorganisasjoner bedt om at hun løslates umiddelbart, og henviser til at arrestasjonen av henne er et grovt brudd på menneskerettighetene. Hun skal ikke være anklaget for noe kriminelt.

Datteren Parmida (7) blir tatt vare på av sine besteforeldre i Teheran.

Døden venter

Foruten Sakineh Mohammadi Ashtiani har Mohammad Mostafaei hatt en rekke dødsdømte mindreårige iranere som klienter.

Sakineh Ashtiani er dømt til steining i Iran

Sakineh Ashtiani

Foto: Ap

Mostafei har sørget for mye av den oppmerksomheten Sakineh Ashtianis sak har fått internasjonalt - og det var dette som nå sist vekket iranske myndigheters raseri.

Ifølge en talsmann for myndighetene i Iran er Sakineh Ashtiani kjent skyldig i å ha begått «dobbelt utroskap» samt for å ha medvirket til å planlegge å drepe sin ektemann.

- De lyver. de føler seg truet av den internasjonale oppmerksomheten, sier Sakineh Ashtiani via en mellommann til The Guardian .

- Dommen mot meg kom fordi jeg er en kvinne. Og kvinner har ingen rettigheter i landet. Mannen som er kjent skyldig for å drept min mann, er ikke dømt til døden. For regimet er utroskap verre enn drap - men bare enkelte typer utroskap. En utro mann blir ikke en gang fenslet. En kvinne blir dømt til døden - en utro kvinne er slutten på verden for dem, sier Ashtiani.

Som understreker at kvinner i Iran er fratatt alle rettigheter - inkludert retten til skillsmisse og andre helt elemetære juridiske rettigheter.

Hun forteller at hun signerte dommen sin etter at den var falt, men at hun ikke ble opplyst hva ordet «rajam» - det rettslige ordet for døden ved steining - betød, verken da dommen ble lest opp eller hun skulle skrive under.

- Det var den jeg delte celle med som fortalte meg at jeg kom til å dø ved steining, og jeg besvimte umiddelbart, forteller hun.

Takker advokaten

Hun frykter at flukten til Mohammad Mostafaei har gjort henne mer sårbar, samtidig takker Mostafaei for at hun fortsatt er i live.

- Hadde det ikke vært for ham, hadde jeg vært død nå, sier hun.

De siste ukene har det vært demonstrasjon mot dødsdommen i en rekke land. Ashtiani takker via The Guardian alle som kjemper for henne.

Det er fortsatt usikkert hva som sjer med saken til tobarnsmoren.

- Myndighetene har i alle årene etter dommen forsøkt å overbevise meg om at jeg er en dårlig og uansvarlig kvinne, en dårlig mor og en kriminelle - men all den internasjonale støtten får meg til å holde på at jeg er uskyldig og ikke den de beskylder meg for å være.

En annen advokat som representerer kvinnen opplyser at dødsdommen kommer til å bli gjennomført, men at det blir avgjort i løpet av en ukes tid om hun kommer til å bli steinet, eller henrettet på annen måte.

Sakineh Ashtiani har en bønn.

- Ikke la dem steine meg foran min sønn.

Tolv kvinner og tre menn har blitt steinet til døde i Iran de siste årene.

SISTE NYTT

Siste nytt