Hopp til innhold

Irans utenriksminister: Mener det var feil å kutte alle bånd til Qatar

Irans utenriksminister sier at landet ikke kommer til å kutte bånd til Qatar. Han mener isteden at konflikten bør løses med samarbeid og dialog.

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif om Iran-avtalen som de mener USA er forpliktete til å forholde seg til. Børge Brende sier Iran har overholdt sine avtalte forpliktelser

I begynnelsen av måneden ble det kjent at Saudi-Arabia, Libya, Jemen, Egypt, Bahrain og De forente emirater kuttet de diplomatiske båndene med Qatar. De lukket også alle land-, sjø- og luftfartsforbindelser.

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif er i Norge for å delta på Oslo Forum. Under en kort pressekonferanse sammen med Norges utenriksminister Børge Brende understrekte han at Iran kom til å fortsette som vanlig med Qatar.

– Vi er en nabo til Qatar. Vi vil ha gode forhold til alle våre naboer, sa Zarif.

– Hvis våre naboer i Qatar trenger noe som helst så står vi klare til å assistere. Vi har åpne grenser og åpne kommunikasjonskanaler med Qatar. Vi har vanlig forretning og handel med Qatar, sa Irans utenriksminister.

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif under åpningen av fredskonferansen Oslo Forum på Losby Gods utenfor Oslo tirsdag morgen.

Mener det var feil av de arabiske landene å kutte båndene til Qatar.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Mandag sa også Qatars økonomiminister at landet kommer til å opprettholde den høye levestanderen.

– Vi har også en ettårig reserve av materialer som trengs til alle store byggeprosjekter i landet, sa Ahmed bin Jassim al-Thani.

Irans utenriksminister sier at måten de arabiske landene har håndtert boikotten på var feil.

– Vi mener konflikter bør løses med samarbeid og dialog, sa Zarif.

Verdenssamfunnet må presse USA til å respektere og etterleve sine forpliktelser i atomavtalen, mener utenriksminister Zarif.

– Dette er en multilateral avtale, ikke en avtale mellom USA og Iran. De andre landene må legge press på USA og gi klar beskjed om at avtalen må etterleves av alle, sa Zarif.

– Tror USA overholder avtalen

USAs president Donald Trump har omtalt avtalen som «den verste som noen gang er framforhandlet», og har uttalt at han vil gjennomgå dens framtid.

– Dessverre er ikke signalene fra den nye administrasjonen i Washington særlig positive, sier Zarif. Men samtidig tror han at USA vil ende opp med å overholde avtalen, som innbefatter store lettelser i sanksjonene mot Iran.

– USA vil se at det er i deres egen interesse, og for internasjonal fred og sikkerhet, at de lever opp til sine forpliktelser, sier Zarif.

Syria

Også uroen i blant annet Syria blir tema når diplomater og fagfolk tirsdag samles på Losby gods utenfor Oslo.

Zarif mener det først kan bli fred i Syria når alle parter innser at det ikke finnes noen militær løsning på konflikten. Ifølge organisasjonen Airwars har den USA-ledede koalisjonen i Syria, som Norge støtter, drevet en langt mer aggressiv krigføring etter at Trump kom til makten.

– Jeg håper USAs administrasjon skjønner at dette militære initiativet ikke vil føre til fred, sier Zarif.

SISTE NYTT

Siste nytt