Irans utenriksminister advarer mot full krig

Dersom Iran blir angrepet som følge av droneangrepet mot oljeanlegget i Saudi-Arabia, vil det føre til full krig, ifølge utenriksministeren. USA sier de ønsker en fredelig løsning.

FILE PHOTO: Iranian Foreign Minister Javad Zarif attends a news conference this month in Moscow

ADVARSEL: Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif sier et angrep fra USA eller Saudi-Arabia vil føre til store tap av menneskeliv.

Foto: Evgenia Novozhenina / Reuters

– Vi kommer ikke til å nøle med å forsvare vårt territorium, sier Mohammad Javad Zarif til CNN.

Houthi-militsen i Jemen har tatt på seg ansvaret for helgens drone- og missilangrep mot et oljeanlegg i Saudi-Arabia, noe verken landets myndigheter eller USA fester lit til. De anklager Iran for å ha vært involvert.

Benekter involvering fra Iran

Iranske myndigheter avviser bestemt dette, og president Hassan Rouhani advarte tidligere i uka mot følgene av et militært angrep mot iranske mål.

– Dra lærdom av denne advarselen, og husk at det kan bryte ut en regional krig, sa han.

Torsdag fulgte Mohammad Javad Zarif opp. Zarif understreker at han ikke kan gå god for at det var Houthi-opprørerne som sto bak angrepet.

– Men jeg vet at vi ikke gjorde det, sier han.

«All-out war»

Zarif understreker at Iran håper å unngå krig, og at de er villige til å snakke med Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater.

Muligheten for at de kommer tilbake til forhandlinger med USA er imidlertid nær null. Iran krever nemlig at USA opphever alle sanksjonene som ble lovet da atomavtalen ble inngått i 2015.

Trump trakk USA ut av avtalen i 2018.

På spørsmål om hva konsekvensen av amerikanske eller saudiske militære angrep vil være, svarer Zarif:

– All-out war (full krig).

Han sier et svar basert på «bedrageri» om angrepene i helgen vil føre til store tap av menneskeliv.

USAs utenriksminister Mike Pompeo, som torsdag var på besøk i De forente arabiske emirater, understreker at USA slett ikke er ute eter krig.

– Vi ønsker en fredelig løsning. Jeg håper Iran ser det på samme måte, sier han.

Hevder de har bevis

Det saudiske forsvaret presenterte onsdag det de mener er bevis for at Iran er ansvarlig for angrepet.

De hevder at rakettene og dronene er en type våpen som ofte blir brukt av Iran. Det ble sagt at de fortsatt jobber med å finne ut det nøyaktige utskytningsstedet.

Det saudiske militæret sier at angrep på landets oljeindustri kom fra nord og at det uten tvil ble støtta av Iran. Iran har senere avvist dette.

HEVDER DE HAR BEVIS: På en pressekonferanse viste saudiske myndigheter fram vrakrester de mener beviser at Iran stod bak.

Under en pressekonferanse mandag kveld fortalte en militær talsmann at myndighetene i Saudi-Arabia er sikre på Iran er involvert.

– Angrepet kom ikke fra Houthi-kontrollerte områder i Jemen. Det var et massivt og svært avansert angrep, sa Turki al-Malki.

Han er talsmann for militærkoalisjonen som har vært i krig med Houthi-bevegelsen i Jemen siden mars 2015. Koalisjonen ledes av Saudi-Arabia.

Talsmannen får støtte av flere militæranalytikere. Ifølge den britiske avisen The Telegraph er det så langt en oppfatning om at houthiene ikke har teknologi til å utføre slike angrep.

Laster kart, vennligst vent...

HVEM STO BAK? Saudi-Arabia beskylder Iran, som på sin side viser til at Houthi-militsen i Jemen har tatt på seg ansvaret.

SISTE NYTT

Siste nytt