NRK Meny
Normal

Frykter vannpistoler skal true prestestyret

Iranske myndigheter går nå til kraftige angrep mot ungdommer som møtes for ha «krig» med vannpistoler.

Iranske ungdommer med vannpistoler

En iranske jente og en gutt sprutet vann på hverandre da ungdommer samlet seg i Vann og Ild-parken i Teheran for å ha vannkrig 29. juli.

Foto: Milad Beheshti / Ap

Senest fredag arresterte politiet i Teheran en gruppe ungdommer som ønsket å delta i en vannkrig i en park sentralt i byen, opplyste visepolitimesteren i Teheran, Ahmad Reza Radan, søndag.

Mandag ble det enda tydeligere at vannleken blir tatt på største alvor av landets myndigheter da landets riksadvokat gikk til angrep mot ungdommene.

- Dette er ikke bare en lek med vann. Dette er en kampanje som blir styrt fra utlandet, sa Irans riksadvokat Gholam Hossein Mohseni Ejeie ifølge det iranske nyhetsbyrået INSA.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Unge iranere i Teheran

Bilde fra 29. juli i år der ungdommer samlet seg i Vann og Ild-parken i Teheran for å ha vannkrig.

Foto: Milad Beheshti / Ap

Startet i sommervarmen

De organiserte vannkrigene i Iran startet i slutten av juli da flere hundre ungdommer møttes med vannpistoler for å leke i sommervarmen i Teheran.

Etter det ble offentliggjort bilder av våte gutter og jenter på internett, noen av dem med det påbudte hijab-sløret på skjeve, ble ti personer arrestert.

Sjefen for det iranske moralpolitiet, Ahmad Rouzbahani, advarte da om at politiet ville slå hardt ned på lignende hendelser.

Senere har likevel vannkrigene spredt seg til andre byer i Iran, og i tidlig i august ble 17 ungdommer arrestert i den sør-iranske byen Bandar Abbas.

Frykter store menneskemengder

Fredagens vannkrig i Teheran var avtalt på forhånd på sosiale medier som Facebook og Twitter.

Ifølge nyhetsbyrået AFP hadde over 36.000 Facebook-brukere på forhånd sagt at de planla å delta i fredagens vannkrig, hvilket utløste det massive politioppbudet og arrestajonene i parken.

Artikkelen fortsetter under bildet.

En iransk jente poserer med sin vannpistol

En iransk jente poserer med sin vannpistol i Vann og Ild-parken i Teheran 29. juli.

Foto: Milad Beheshti / Ap

Bruken av sosiale medier til å organisere demonstrasjoner i Iran går tilbake til protestene etter presidentvalget i juni 2009, da tilhengere av Mir Hossein Mousavi brukte twitter til å organisere massive demonstrasjoner.

Nettopp bruken av sosiale medier til å organisere vannkrigene har fått myndighetene til å frykte at vannkrigene kan utvikle seg til mer regimekritiske demonstrasjoner.

Arresterte miljø-aktivister

Samtidig er det iranske regimet også under press andre steder i landet.

Nordvest i Iran arresterte politiet i helgen 60 personer som krevde at myndighetene setter i verk tiltak for å redde en saltvannsjø, melder BBC.

Orumiyeh-sjøen (se kart nederst i artikkelen) har de siste 20 årene mistet over halvparten av sitt areal som følge av tørke og demninger på elvene som tilfører sjøen vann.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Båt strandet på Orumiyeh-sjøen

Et bilde fra 25. april i år viser en båt som er strandet i saltflatene på Orumiyeh-sjøen.

Foto: FARSHID TIGHEHSAZ / Afp

Enkelte eksperter advarer om at sjøen kan forsvinne helt i løpet av to til fire år dersom det ikke blir gjort noe for å stoppe uttørringen.

Javad Jahangirzadeh, et medlem av det iranske parlamentet regionen, sa fredag at dersom sjøen forsvinner så vil det etterlate seg ti milliarder tonn salt og føre til at opptil 14 millioner av mennesker må flytte, melder nyhetsbyrået AFP.

Forkastet plan

I august forkastet det iranske parlamentet en plan om hastetiltak for å redde sjøen.

Det førte blant annet til at rundt 200 mennesker i helgen demonstrerte i byen Orumieyh og at minst 60 av dem ble arrestert.

Som med de ungdommelige vannkrigene frykter regimet at urolighetene rundt Orumieyh-sjøen blir utnyttet av opposisjonen.

- Problemet med Orumieyh-sjøen er en miljøutfordring, men noen prøver å utnytte situasjonen ved å politisere den, sa leder for Irans forurensningstilsyn, Mohammad Javad Mohammadi-Zadeh, etter et regjeringsmøte søndag.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt