Irans rakettest var en bløff

At Iran avfyrte en mellomdistanserakett sist helg, kan ikke stemme. Det mener både amerikansk og israelsk etterretning. Meldingen kom fra iransk statsfjernsyn.

rakettoppskyting Iran

RAKETTEST: Amerikansk og israelsk etterretning mener Iran ikke avfyrte noen rakett sist helg. Nyheten fra iransk statsfjernsyn ble gjengitt i internasjonale medier.

Foto: Handout / AFP

Det var lørdag morgen at folk i Norge og rundt om i verden våknet til nyheten om at Iran hadde avfyrt en mellomdistanserakett. Kilden til det franske nyhetsbyrået AFP som først meldte nyheten, var statsfjernsynet i Iran.

Dagen før hadde samme rakett blitt vist fram under en stor militærparade i Teheran hevdet Iranian Republic Islamic Broadcasting (IRIB).

Ifølge amerikansk og israelsk etterretning ble det ikke avfyrt noen rakett i Iran sist helg. De mener fjernsynsbildene på iransk tv viser en oppskyting av samme rakett i januar i år. Det melder blant andre det amerikanske nettstedet vox.com.

Atomavtalen

President Donald Trump var raskt ute med å fordømme oppskytingen som han trodde fant sted sist helg. Han mente det var brudd på atomavtalen og han gjentok at USA kunne komme til å trekke seg fra avtalen. Atomavtalen som også kalles Iran-avtalen ble forhandlet fram av USA, EU, Kina, Russland og Iran i fellesskap i 2015.

Det er strid mellom Iran og USA om en rakettoppskyting er et brudd på atomavtalen fra 2015. USA hevder at en rakettoppskyting er et brudd på avtalen fordi teknologien som brukes kan benyttes ved en senere oppskyting med atomstridshode.

Iran på sin side hevder at en oppskyting av en konvensjonell rakett i seg selv ikke er et brudd på avtalen. Men her strides de lærde.

Video Intervju med KJetil Selvik om Jemen

Forsker Kjetil Selvik ved Norsk utenrikspolitisk institutt, sier det er strid om en rakett oppskyting i Iran er i strid med atomavtalen. De fleste eksperter mener en oppskyting strider mot avtalens ånd.

Foto: Nyhetsspiller

Strider mot avtalens ånd

I forordet til atomavtalen sies det at avtalen forventes å bidra til å redusere spenningen i regionen.

Forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, Kjetil Selvik sier at USA bruker dette til å hevde at missiloppskytinger og rakettester strider mot avtalens ånd.

– I sikkerhetsrådsresolusjonen som fulgte avtalen, oppfordres partene til å avstå fra å avfyre ballistiske missiler, sier Kjetil Selvik i NUPI til NRK.

–Språket i resolusjonen er tonet ned i forhold til teksten i tidligere FN-resolusjoner, legger han til.

– De fleste observatører vil si at en rakettoppskyting er i strid med avtalens ånd, sier Selvik.

raketttest Iran

Amerikansk og israelsk etterretning mener Iran ikke avfyrte noen rakett sist helg. Dette bildet viser en tidligere rakett oppskyting i Iran. Bildet ble offentliggjort av iranske myndigheter 27. juli 2017.

Foto: Ho / AFP

Saken ble oppdatert 10. oktober med Selviks presisering om at han viser til sikkerhetsrådsresolusjonen og ikke selve atomavtalen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt