Hopp til innhold

Blandede forventninger til Irans nye president

Dagen før Hassan Rouhani blir innsatt som Irans nye president, er folk i Teheran usikre på om han vil føre med seg endringer i landet.

Iran er på vei inn i en ny periode. Denne helgen overtar Hassan Rouhani som president etter kontroversielle Mahmoud Ahmedinejad. Se Sigurd Falkenberg Mikkelsens rapport fra Iran.

Atienne Nasaye var en av flere tusen som markerte Jerusalem-dagen i Teherans gater fredag.

Sigurd Falkenberg Mikkelsen i Teheran
Ali Sajadi

Ali Sajadi er dokumentarfilmskaper og selverklært multikunstner.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Ali Sajadi er dokumentarfilmskaper og selverklært multikunstner. Han tar bilder, spiller gitar og han har lavet en tv-serie der han inviterer folk til et gravkammer for å snakke om liv og død. Tanken er at der kan ingen lyve.

NRK treffer ham i hans leilighet som også funger som studio i den nordlige delen av hovedstaden Teheran.

Han sier han er optimist når det gjelder valget av ny president og tror Hassan Rouhani kan endre landet.

Det er en liten følelse av slik det var med Mahmoud Khatami i luften, den reformvennlige presidenten som regjerte på slutten av 1990-tallet og begynnelsen av 2000-tallet.

- Jeg tror Rouahni kommer til å gjøre noe, og jeg er absolutt optimist, men min lykke avhenger ikke av ham. Jeg tror måten han snakker med folk på blir noe av det viktigste og særlig hvordan han snakker med våre naboer. Akkurat nå er det ikke noe godt forhold, sier han til NRK.

Har sett for mye politikk

Roixayna Faromarsi

Roixayna Faromarsi på kafe i Teheran.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Det er et aktivt kafe-liv i denne delen av byen og rundt midnatt treffer vi tre andre fra Teherans øvre middelklasse som ikke er like optimistiske. De har sett for mye politikk til å engasjere seg skikkelig.

- Jeg er ikke så interessert i politikk, jeg er ikke særlig fornøyd og jeg tror heller ikke det blir så store endringer, sier Roixayna Faromarsi.

Men om ikke annet så regner hun med at det blir bedre enn under forgjengeren Mahmoud Ahmedinajad som ikke står høyt i kurs her.

- Jeg er litt optimistisk men ikke som jeg var det under Khatami, men kanskje vi kan ha litt håp nå, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hasan Rouhani

Hassan Rouhani (i midten i hvit turban) under en markering i forbindelse med Jerusalem-dagen fredag.

Foto: AP

Vil bedre forholdet til omverdenen

Rouhani er geistlig, den eneste av presidentkandidatene som hadde slik bakgrunn og i mangel av en bedre reformkandidat sluttet mange unge og misfornøyde velgere opp om ham.

Så mange at han vant valget allerede i første runde med rent flertall. Under valgkampen tok han til orde for å bedre forholdet til resten av verden og forsøke å få lempet på sanksjonene.

Det igjen innebærer et gjennombrudd i forhandlingene om Irans atomprogram og der er det Ayatollah Ali Khamenei, landets øverste leder og mektigste mann som har det avgjørende ordet.

Og for de konservative delene av landet som ikke stemte på Rouhani og som er skeptiske til Rouhani, er Khamenei en garantist for at ting vil fortsette som før.

I går, da tusenvis av mennesker var i gatene for å markere Jerusalem-dagen, en dag som regimet bruker til å markere sin motstand mot Israel og støtte til palestinere, traff jeg Atienne Nasaye.

Blant klassiske regimeslagord som «Ned med USA» og «Jerusalem er vår» forklarer hun at hun ikke venter altfor store endringer med den nye presidenten.

- Rouhani har blitt valgt som andre presidenter med folkets stemmer og de andre tidligere presidentene var på den rette veien og jeg tror Rohani vil fortsette den samme politikken. Forhåpentlig er han støtte for den øverste lederen og vil handle deretter, sier Atienne Nasaye.