NRK Meny
Normal

Iranerne fikk utvidet valgtiden

Hetebølger og folkemasser førte til at valglokalene i Iran hadde utvidet åpningstid under presidentvalget.

Irans sittende president Ahmadinejad

GJORDE SIN PLIKT: Irans sittende president Mahmoud Ahmadinejad gjorde sin borgerplikt, men kan ikke selv stille som presidentkandidat etter å ha sittet i to perioder.

Foto: HO / Afp

Fredag morgen begynte iranerne å stemme i valget om ny president. Mahmoud Ahmadinejads etterfølger skal velges og det er seks aktuelle kandidater.

Iranske myndigheter har kjørt store kampanjer for å få folk til valgurnene, noe som ser ut til å ha lykkes. Ifølge Washington Post er det en jevn tilstrømning av folk til valglokalene. Dette har ført til at myndighetene har bedt tjenestemenn om å utvide åpningstiden i valglokalene.

Demonstranter

Opprinnelig skulle valglokalene stenge klokken 18.00 lokal tid, men landets innenriksdepartement annonserte at de ville forlenge åpningstiden med fire timer.

Artikkelen fortsetter under videoen.

I Iran blir det i dag valgt ny president. Alle kandidatene er menn og de fleste av dem er konservative.

Valg i Iran

På det meste var temperaturene i hovedstaden Tehran oppe i 35 grader og mange av innbyggerne signaliserte at de ønsket å avlegge sine stemmer etter at solen var gått ned. Dette har også trolig spilt inn i avgjørelsen om å forlenge valgtiden.

Det omstridte valget i 2009 førte til massive demonstrasjoner, og i år gjorde myndighetene det de kunne for å få folk til valgurnene.

Les også: Mahmoud Ahmadinejads farvel

Les også: Valglokalene åpnet i Iran

Tidligere minister arrestert

– Den demokratiske prosessen er lang. Hvert steg vi tar teller. Vi har grepet muligheten til å styrke den demokratiske prosessen og å avgi stemme er en del av det, sa tidligere utenriksminister Ebrahim Yazid, ifølge Washington Post.

Ironisk nok er Yazid også en kjent aktivist for demokrati i Iran og har siden 2009 blitt arrestert to ganger. Han skal også ha blitt fortalt av myndighetene at de ikke ønsker at han skal protestere mot noen av presidentkandidatene.

NRKs utenrikskorrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen kommenterer valget.

NRKs utenrikskorrespondent, Sigurd Falkenberg Mikkelsen, kommenterer dagens valg i Iran.

Sigurd Falkenberg Mikkelsen kommenterer

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt