- Sanksjonene er ikke verdt fem, flate øre

Irans president Mahmoud Ahmadinejad mener de nye sanksjonene hører hjemme i søpla.

Mahmoud Ahmadinejad

Irans president Mahmoud Ahmadinejad synes ikke de nye sanksjonene mot landet er verdt fem, flate øre.

Foto: BULENT KILIC / Afp

President Mahmoud Ahmadinejad er ikke videre imponert over de nye sanksjonene som ble vedtatt i FNs sikkerhetsråd i dag.

Sanksjonene innebærer blant annet forbud mot salg av flere typer tunge våpen, reiserestriksjoner for en rekke personer, organisasjoner og selskaper, samt strenge inspeksjoner på skip som mistenkes for å frakte våpen og materialer som kan brukes til atomvåpen.

– Disse resolusjonene er ikke verdt fem, flate øre for den iranske nasjonen, hevder Ahmadinejad, ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Kan kastes i søpla

Det er fjerde gang Sikkerhetsrådet vedtar sanksjoner mot Iran. I dag ble de vedtatt med tolv av i alt 15 stemmer. Brasil og Tyrkia stemte mot, mens Libanon valgte å ikke avgi stemme. I etterkant av avstemninga har storparten av landene gått ut å sagt at sanksjonene er et viktig og riktig virkemiddel i kampen mot atomvåpen.

Dette er imidlertid ikke Ahmadinejad enig i.

– Jeg ga én av dem (medlemslandene i Sikkerhetsrådet) beskjed om at resolusjonsforslaget er som et brukt lommetørkle som kan kastes i søpla. Resolusjonene er ikke i stand til å såre folket i Iran, sier han til AFP.

Fortsetter til tross for sanksjoner

Irans utsending til Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), Ali Asghar Soltanieh, sier at Iran ikke vil stoppe anrikningsprogrammet selv om nye sanksjoner foreligger.

– Ingenting vil endres. Vi vil fortsette anrikningsaktivitetene uten forstyrrelser, innenfor rammene IAEAs sikkerhetskontroll har vedtatt, sier han til reporterne under et møte med IAEA i Vienna.

Han sier samtidig at Iran vil fortsette aktiviteten selv om det internasjonale samfunnet kommer med flere sanksjoner.

– Uansett hvor mange resolusjoner som foreligger, vil ikke Iran stoppe anrikningsaktivitetene, som er helt i overensstemmelse med vetektene i IAEA og NPT (ikkespredningsavtalen for atomvåpen), hevder han.

Soltanieh mener dagens vedtak om nye, strenge sanksjoner mot Iran er et resultat av misforståelser feilberegninger.

– Det som skjedde i New York i dag blir stående som enda et mørkt kapittel av misforståelser og feilberegninger, sier han, ifølge AFP.

SISTE NYTT

Siste nytt