NRK Meny
Normal

Iran: Atomavtale innen rekkevidde i dag

En atomavtale mellom Iran og stormaktene kan komme på plass i løpet av søndagen, ifølge en iransk tjenestemann. Men fortsatt gjenstår flere spørsmål før avtalen kan signeres.

AUSTRIA-US-IRAN-NUCLEAR-POLITICS

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif (t.v.) og broren til den iranske presidenten Hossein Fereydoun snakket sammen under pause i forhandlingene i Wien lørdag. Nå ser det ut til at partene nærmer seg en løsning.

Foto: JOE KLAMAR / Afp

– Avtalen kan komme på plass i dag, men flere spørsmål på løses av utenriksministrene, sier talsmannen til nyhetsbyrået Reuters.

Natt til søndag uttale kilder i den iranske forhandlingsdelegasjonen at Iran og de seks stormaktene må nå avgjøre om de kan bli enige om en avtale om landets atomprogram.

Det er første gang i løpet av de 15 dagene med forhandlinger i Wien at Iran så tydelig har antydet at forhandlingene nærmer seg en konklusjon.

Partene håper å få til et gjennombrudd søndag – dagen før den tredje selvpålagte fristen går ut mandag.

– Nå som alt ligger på bordet, er øyeblikket kommet der vi må bestemme oss, sa Frankrikes utenriksminister Fabius til nyhetsbyrået Reuters etter å ha snakket med sine kolleger fra USA, Iran og Storbritannia lørdag kveld.

Kerry håpefull

Også USAs utenriksminister John Kerry tror det nærmer seg en avtale, men i likhet med sin iranske kollega understreker han at det gjenstår tøffe spørsmål i forhandlingene.

Jeg tror vi nærmer oss noen ordentlige avgjørelser snart. Så jeg vil si, siden vi har en del tøffe ting å gjøre, at jeg forblir håpefull, sa Kerry til journalister søndag.

Lørdag møtte Kerry Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif. Etter møtet tvitret han: «Har fortsatt vanskelige problemer som må løses».

Forhandlingene i Wien har pågått i 15 dager. Mandag utløper den selvpålagte fristen for å få på plass en avtale med Iran.

Målet er en langsiktig avtale som får slutten på den langvarige striden med Iran om Teherans atomprogram. Dersom de lykkes, vil det bli det viktigste skrittet mot forsoning mellom Vesten og Iran siden revolusjonen som brakte presteskapet til makten i Teheran i 1979.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt