NRK Meny
Normal

Kaller terrorplanene «latterlige, vulgære og barnslige»

Iran avviser at de visste om planene om å drepe Saudi-Arabias ambassadør til USA, og kaller anklagene konspiratoriske. Landet får nå overraskende støtte av en tidligere CIA-medarbeider.

Ahmadinejad

Irans president Mahmoud Ahmadinejad avfeier anklagene fra USA, og kaller dem et «prefabrikkert scenario».

Foto: HO / Afp

Tirsdag kom meldingen om at USA hevder å ha avslørt omfattende terrorplaner på amerikansk jord, og at bakmennene skal ha hatt tilknytning til den iranske regjeringen.

Planen skal ha vært å ta livet til Saudi-Arabias ambassadør til USA, Adel Al-Jubeir, i tillegg til bombeangrep mot Israel og Saudi-Arabias ambassader i Washington DC.

Fem menn er siktet i saken, ifølge NTB. Den ene av de fem siktede er Manssor Arbabsiar (56), som har statsborgerskap både fra Iran og USA. Arbabsiar har blitt pågrepet, og skal ha innrømmet forholdene i avhør.

USA-SECURITY/IRAN Courtroom sketch of Manssor Arbabsiar

Manssor Arbabsiar under en høring i retten i Manhattan tirsdag. Arbabsiar (56) ble arrestert på John F. Kennedy International Airport 29. september.

Foto: HO / Reuters

Arbabsiar skal ha sagt at han fikk sine ordrer fra «høyt hold i den iranske regjeringen». Den skal være Gholam Shakuri, som ifølge USAs justisdepartement er en del av Irans revolusjonsgarde. Shakuri er ikke pågrepet, og det er svært usikkert om han i det hele tatt befinner seg i USA.

USA går nå langt i å antyde at iranske myndigheter visste om terrorplanene.

Amerikanske tjenestemenn sier ifølge nyhetsbyrået Reuters at det er mer enn
sannsynlig at Irans øverste leder ayatolla Ali Khamenei visste
om planene, men innrømmer at dette er basert på analyser, ikke faktisk kunnskap.

– Latterlige anklager

Iranske myndigheter reagerer kraftig på anklagene, og kaller dem «vulgære, barnslige og amatørmessige».

En av de øverste lederne i revolusjonsgarden, general Hossein Salami, kaller anklagene mot Iran «latterlige».

– Amerikas påstander om at medlemmer av revolusjonsgarden var involvert i denne fabrikkerte terrorplanen mot en diplomat fra et arabisk land i Washington er latterlige og grunnløse, sier Salami til Irans statlige TV-kanal.

Generalen mener Occupy Wall Street-demonstrasjonene er grunnen til at USA kommer med de «latterlige anklagene». Occupy Wall Street er en voksende protestbevegelse i USA, der mange unge amerikanere har vist sin misnøye med blant annet den amerikanske økonomien.

– Dette er et forsøk på å lede oppmerksomheten vekk fra anti-Wall Street-bevegelsen, og USAs mislykkede forsøk på å få gjennom sin undertrykkende politikk i Midtøsten og resten av verden, sier Salami.

US-ATTACKS-IRAN-SAUDI -

Politibilde av Arbabsiar tatt av politiet i Nueces County, Texas. Bildet ble frigitt 12. oktober.

Foto: HO / Afp

Avfeies som konspirasjoner

USA mener selv de har en svært sterk sak mot de to antatte bakmennene, og tirsdag kveld kom meldingen om at det vil bli innført økonomiske sanksjoner mot ytterligere tre iranske statsborgere.

Flere politiske nettsteder, som Antiwar.com, mener likevel påstandene fra USA bare er oppspinn, og også på YouTube finner man flere videoer som prøver å så tvil om holdbarheten i de amerikanske anklagene.

Tidligere CIA-medarbeider Bob Bauer er blant dem som mener terroranklagene mot Iran virker lite troverdige.

– Revolusjonsgarden er en av de mest profesjonelle organisasjonene. De vet hva de gjør, de lar aldri sine egne folk bli involvert. Hvorfor skulle de være så slepphendte nå?

Til nettstedet Global Public Square, som er i partnerskap med anerkjente magasinet Time, sier Bauer rett ut han har svært vanskelig for å tro på påstandene fra amerikansk hold.

– Jeg synes ikke dette virker troverdig. Hvis denne planen virkelig er sann, skiller den seg ut fra alle måter Iran har operert på tidligere, sier Bauer.

Også general Salami avfeier - ikke overraskende - anklagene fra USA som konspirasjoner.

– Jeg håper, hvis Gud vil, at dette også vil nøytraliseres, på samme måte som de andre konspirasjonene deres, sier Salami.

Joe Biden

USAs visepresident Joe Biden sier at Iran skal stilles til ansvar for planene.

Foto: Manuel Balce Ceneta / Ap

– Frykter militær konflikt

NRKs utenrikskorrespondent Jan Espen Kruse sier at Iran nå frykter at USA vil bruke terrorsaken til å trappe opp konflikten mellom landene militært.

– Dette gjør forholdet enda mye mer spent. De amerikanske lederne går veldig høyt ut her, visepresident Joe Biden sa for kort tid siden at Iran skal stilles til ansvar for disse planene, sier Kruse.

– Obama har også sagt at dette er en helt forferdelig sak, og dette viser at amerikanerne er veldig tøffe her, og det snakkes nå om enda hardere straffetiltak enn sanksjonene som allerede er innført. Dette er en klar omdreining i denne konflikten, sier Kruse.

USA har allerede innført en rekke sanksjoner mot Iran, i tillegg til sanksjonene FN har vedtatt. USA vil presse Iran til å stoppe sitt atomprogram, som man frykter at landet bruker til å utvikle kjernefysiske våpen.

Iran har gjentatte ganger benektet anklagene om at man holder på å utvikle kjernefysiske våpen.

Det hvite hus sa onsdag at man ikke «tar noen muligheter vekk fra bordet» når det gjelder hvilke reaksjoner som iverksettes mot Iran.

Det ble også lagt vekt på at man i første rette vil fokusere på ytterligere sanksjoner mot landet.

Pentagon, som er hovedkvarteret til det amerikanske forsvarsdepartementet, kom onsdag med en uttalelse. I den heter det at terroranklagene mot Iran krever «diplomatiske virkemidler, ikke militære», ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Vil bli holdt ansvarlige

USAs visepresident Joe Biden sier at Iran vil bli holdt ansvarlig for det amerikanske myndigheter kaller terrorplaner mot USA.

– Dette er en sjokkerende handling, og iranerne vil bli holdt ansvarlige, sier Biden til TV-kanalen ABC.

USAs utenriksminister Hillary Clinton mener den påståtte attentatplanen mot Saudi-Arabias ambassadør til USA viser en farlig utvikling.

– Denne planen, som heldigvis ble stanset takket være den fremragende innsatsen til vårt politi og vår etterretning, var et skamløst brudd på folkeretten og amerikansk lovgiving og en farlig opptrapping av den iranske regjeringens mangeårige bruk av politisk vold og støtte til terror, sa Clinton onsdag, og fastslo at Iran må holdes ansvarlig for sine handlinger.

– Vi ber andre land om å slutte seg til oss når vi fordømmer denne trusselen mot internasjonal fred og sikkerhet, sa Clinton.

Også Saudi-Arabia varsler at de påståtte terrorplanene vil få følger for Iran.

– Bevismengden er overveldende (...) og viser klart offisielt iransk ansvar for dette. Noen i Iran må betale for dette, uansett hvilket nivå de befinner seg på, sier Saudi-Arabias prins Turk Al-Faisal på en pressekonferanse i London.

– Krigshissing

Irans FN-ambassadør anklager i et brev til generalsekretær Ban Ki-moon USA for krigshissing og kaller anklagene uriktige.

– Iran søker en verden uten terrorisme og ser på USAs nåværende krigshissing og propaganda mot Iran som en trussel, ikke bare mot Iran, men mot freden og stabiliteten i Golf-regionen, heter det i brevet fra ambassadør Mohammad Khazaee.

Også president Mahmoud Ahmadinejad avviser påstandene fra USA.

– Dette er et prefabrikkert scenario for å få folks oppmerksomhet vekk fra problemene i USA, sier Ali Akbar Javanfekr, en pressetalsmann for Ahmadinejad, til nyhetsbyrået AFP.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt