Iran viser nye krysserraketter midt i israelsk valgkamp

Det iranske forsvaret viser for første gang en ny type langtrekkende krysserraketter som er beregnet på mål til sjøs. De nye våpnene presenteres samtidig med at valgkampen i Israel er inne i sin avsluttende fase.

Iran viser nye langdistanseraketter

STOLTE: Iranske militære ledere viser fram de nye krysserrakettene i denne videoen.

Det er en statlig iransk fjernsynsstasjon som offentliggjør de første bildene av de nye rakettene. Det er ikke mange faktaopplysninger i reportasjen, men det blir understreket at særlig amerikanske krigsskip i Irans nærområde blir sett på som en militær trussel.

Rekkevidde 300 km

I den iranske omtalen av de nye våpnene blir de kalt langdistanseraketter. De har fått navnet «Qadir», og har en rekkevidde på 300 kilometer.

Rakettene er beregnet på militære mål til sjøs, og de er satt i masseproduksjon.

Alt tyder nå på at iranske myndigheter satser mye på å utvikle nye rakettvåpen, og det vil trolig føre til stor bekymring i flere av nabolandene i Midtøsten.

Israelsk bekymring

Sett fra israelsk side vil nok de nye rakettene utgjøre ytterligere en trussel.

Israels statsminister Benjamin Netanjahu

NEGATIV: Israels statsminister Benjamin Netanyahu var nylig i Washington D.C. der han advarte mot forhandlinger med Iran.

Foto: Evan Vucci / Ap

300 kilometer er ikke en spesielt stor rekkevidde, men krysserrakettene kan plasseres på skip. Det gjør dem til svært mobile våpen.

Og israelske myndigheter er nok temmelig bekymret over at Iran stadig får flere om mer moderne raketter.

Les mer: – Å stå opp mot farlige, mørke regime er aldri enkelt

Mot forhandlinger

Israels statsminister Benjamin Netanyahu holdt nylig en tale i den amerikanske Kongressen der han sa at USAs forhandlinger med Iran om atomprogrammet er en dårlig ide.

Netanyahu mener at vesten bør opptre langt tøffere overfor iranske myndigheter.

I den israelske valgkampen som nå er inne i sin siste fase, er forholdet til Iran et svært viktig tema. Dermed er det neppe tilfeldig at iranerne viser sine nye våpen akkurat nå.

USAs utenriksminister John Kerry

VANSKELIG: USAs utenriksminister John Kerry sier at det er et stykke igjen til en atomavtale med Iran.

Foto: Brian Snyder / Ap

Vanskelige samtaler

USAs utenriksminister John Kerry sier at det er framgang i forhandlingene med Iran om atomprogrammet. Men det er fortsatt mange vanskelige temaer som gjenstår.

De nye krysserrakettene gjør neppe forhandlingsklimaet bedre.

Les mer: Økte levekår heller enn vekst

SISTE NYTT

Siste nytt

Se Bidens klimamøte: Ber verdenslederne ta grep

USAs president Joe Biden ber verdenssamfunnet ta større grep for å bekjempe klimaendringene. – Vi har virkelig ikke noe valg. Vi må få dette gjort, sier han.