Hopp til innhold

Viser frem «budbringeren for frelse og verdighet»

«Karrar» er det første, langttrekkende ubemannde bombeflyet bygget i Iran, hevder myndighetene i landet.

Ahmedinejad viser frem dronen Karrar

Irans president Mahmoud Ahmedinejad viser frem dronen Karrar i Tehran. Myndighetene hevder dronen er det første langttrekkende, ubemannede bombeflyet bygget i landet.

Foto: Vahid Reza Alaei / Ap

– Dette jetflyet, før det varsler død over våre fiender, er budbringeren for frelse og verdighet for menneskeheten, sa Ahmedinejad da dronen ble presentert på Malek Ashtar-universitetet i Teheran søndag, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Avdukingen er den siste i en serie kunngjøringer om nytt iranskprodusert militært utstyr, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Iran har vist frem nye mini-ubåter, et nytt bakke-til-bakke missil, og kunngjort planer om å sende satellitter høyt opp i atmosfæren i løpet av de neste tre årene.

Samtidig stiger spenningen rundt landets atomprogram. USA og Israel sier de ikke vil utelukke et militært angrep mot Iran, for å hindre landet i å skaffe seg atomvåpen.

(Saken fortsetter under bildet)

Video Iran presenterte nytt bombefly

Myndighetene hevder dette bildet, frigitt 22. august 2010, viser utskyting av dronen «Karrar» på et ikke oppgitt sted. Navnet betyr 'angriper' på farsi.

– Kan kappe av armen

Presentasjonen av dronen skjer én dag etter at iranske og russiske teknikere begynte å sette inn brenselsstaver av uran i Irans første kjernekraftverk. Israel kalte handlingen «fullstendig uakseptabel».

LES OGSÅ: Krass israelsk reaksjon på Iran-atomverk
LES OGSÅ: - Israel overdriver Irans atomfare

På en tale under avdukingen av dronen, sa president Mahmoud Ahmedinejad at Iran vil forsøke å utføre føre-var-angrep mot det de oppfatter som trusler. Han sa samtidig at Iran aldri vil angripe først.

– Hvis det er en ignorant person eller en egoist eller tyrant, som bare ville vise aggresjon, da bør forsvarsdepartementet vårt nå et punkt hvor det kan kappe av armen til aggressoren, før den bestemmer seg for å vise aggresjon, sa Ahmedinejad ifølge Reuters.

Eksakt hvilke spesifikasjoner «Karrar»-dronen har, ble ikke presentert.

LES OGSÅ: Iransk atomkraftverk i gang
LES OGSÅ: Iransk atomkraftanlegg klart for start

SISTE NYTT

Siste nytt

Biden faller på flytrappa

Øyeblikkene som kan felle Biden

Det startet med noen fall, et feil navn her og der, antydninger om dårlig hukommelse. Nå vakler den amerikanske presidenten mer enn noen gang.

Donald Trump, som fortsatt sier han skal få slutt på krigen i Ukraina,

Trump snakket med Zelenskyj – lover å få slutt på krigen

Donald Trump snakket fredag med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Trump gjentar at han vil få slutt på krigen i Ukraina.

Demonstranter utenfor det statlige TV-byrået i Dhaka, 19. juli Her står fire mennesker i forgrunnen. En av de holder armene ut, og de bærer kjepper. I bakgrunnen ser en flere demonstranter og røyk.

Opptøyene eskalerer i Bangladesh: Regjeringen innfører portforbud og setter inn militæret

Studentopptøyene i Bangladesh har så langt krevd minst 105 menneskeliv. Fredag stormet demonstrantene et fengsel i hovedstaden Dhaka, og flere statlige nettsider er blitt hacket.