NRK Meny
Normal

Iran tapte for Japan i FN

I kveld valgte FN nye medlemmer av Sikkerhetsrådet. Iran og konkurstruede Island ville inn i rådet.

Sikkerhetsrådet får nye medlemmer

Sikkerhetsrådet fikk nye medlemmer i dag.

Foto: SCANPIX

Iranerne kjempet mot japanerne om en av Asias plasser i Sikkerhetsrådet. Det samme rådet har tidligere vedtatt straffetiltak mot Iran, fordi landet nekter å bøye seg for krav om å stanse anrikingen av uran.

Sanksjoner mot Iran står stadig på dagsorden i Rådet.

Men presteregimet vant ikke fram i striden om en av de prestisjefylte plassene. Japan har betydelig større støtte i Hovedforsamlingen, der avstemningen fant sted.

I avstemningen fikk Mexico 185 stemmer, Uganda 181 stemmer, Japan 158 stemmer, Tyrkia 155 stemmer og Østerrike 133 stemmer.

For å få plass i Sikkerhetsrådet trenger man to tredeler av 192 stemmer, og Island fikk bare 87 stemmer. Iran fikk 32 stemmer.

Gavmilde Japan eller grunnleggeren Iran

Det var ventet at japanerne vil få noe igjen for gavmildhet overfor FN. Japan betaler nesten 20 prosent av verdensorganisasjonens budsjett, og støttes av en lang rekke vestlige land. En anonym diplomat sa til nyhetsbyrået AFP tidligere i dag at det vil være svært pinlig for japanerne hvis de skulle tape voteringen.

Iran er blant grunnleggerne av FN. Landet har bare en gang tidligere sittet i FNs viktigste organ, det var fra 1955 til 1956. Japanerne derimot er godt vant til å sitte på en plass ved det runde bord. De har vært medlem av rådet i totalt 18 år siden 1956.

Tyrkia og Østerrike slo Island

Også Island, som strever for å avverge nasjonal konkurs, forsøkte å bli medlem. De kjempet mot Østerrike og Tyrkia om to plasser som var ledige for europeiske land nå.

Islendingene fikk aktiv støtte fra de andre nordiske landene, men sjansene til å bli medlem ble kraftig svekket av finanskrisens herjinger, som har ført landet ut i en dyp økonomisk hengemyr.

Tyrkerne fikk solid støtte fra andre muslimske land.

Mexico og Uganda var sikre

Om andre kandidater var det ingen tvil: Mexico var sikret plass i den latinamerikanske gruppen, mens Uganda var eneste kandidat til å overta Afrikas plass etter Sør-Afrika.

De ikke-faste medlemmene inntar sine plasser 1. januar, og sitter i to år. Derfor endres sammensetningen av rådet hele tiden.

De ikke-faste medlemmene har ikke vetorett, i motsetning til de fem faste: USA, Storbritannia, Frankrike, Russland og Kina.

Maktlunsjer i FN-bygningen

Land som ønsker å bli medlem arrangerer gjerne lunsjer og andre tilstelninger i FN-bygget i New York, for å gjøre seg lekre for landene som skal stemme.

De siste ukene har diplomatene trolig hatt gode muligheter til å smake på tyrkiske, iranske og islandske lekkerbiskener. Samtidig har de kunne høre hva kandidatlandene vil gjøre, dersom de blir valgt inn.

Norge har vært medlem av Sikkerhetsrådet tre ganger, 1949-50, 1963-64 og i 2001-02.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt