Iran vil ha studentplakat fjernet

Den iranske ambassaden i Oslo forlanger at studentorganisasjonen SAIH øyeblikkelig fjerner en plakat som viser ayatollah Khomeini sammen med kjente dikatorer som Adolf Hitler, Stalin og Gaddafi.

SAIHs kampanjeplakat

Denne plakatan har provosert den iranske ambassaden i Oslo.

Foto: SAIH

Studentenes og akademikernes internasjonale hjelpefond, SAIH gjennomfører for tiden en kampanje til støtte for studentaktivister over hele verden, og den omstridte plakaten henger for tiden på mange norske høyere læresteder.

Det er lederen for presse-, pr- og kulturavdelingen ved ambassaden i Oslo, Mohammad Javad Hosseini som har skrevet brevet, som SAIH oppfatter som et forsøk på å sensurere dem.

Mener Khomeini er i dårlig selskap

Ambassaden tar avstand fra at Khomeini er avbildet sammen med kjente diktatorer, men særlig det at Hitler er med på bildet, gjør at iranerne ber SAIH fjerne bildet så raskt som mulig.

- Dere har fornærmet følelsene til en stor nasjon, noe vi ikke tro er på deres dagsorden, heter det i brevet.

- Til deres informasjon så var Khomeini den populære lederen i iransk historie. Da han styrtet kongen i 1979 støttet over 98 prosent av befolkningen ham. Siden 1979 har Iran holdt valg på nasjonalforsamling og president en rekke ganger. Ambassaden fordømmer igjen denne beklagelige handlingen, og venter at organisasjonen gjør noe med dette fornærmende utspillet, heter det blant annet i brevet fra den iranske ambassaden.

Overrasket over reaksjonen

Erik Schreiner Evans

Nestleder Erik Schreiner Evans i SAIH mener iranerne ikke har forstått hva ytringsfrihet er.

Foto: Privat

Nestleder Erik Schreiner Evans i SAIH sier henvendelsen kom svært overraskende.

- Den viser ikke bare at ambassaden ikke respekterer ytringsfriheten, men også de ikke har forstått den. Henvendelsen illustrerer akkurat det problemet vi forsøker å sette fokus på, sier han.

SAIH avviser å fjerne plakaten, men forsikrer i sitt svar til ambassaden at hensikten ikke har vært å såre noens følelser eller redusere viktigheten av det folkelige opprøret mot Sjahen som Khomeini sto i spissen for.

- SAIH tror at studenter og studentbevegelser er en nøkkel i å sikre og opprettholde demokratiske samfunn, skriver SAIH i brevet som er undertegnet av SAIHs nestleder Erik Schreiner Evans.

- Kjent for å være brutale

- Vi mente ikke å si at det er en annen forbindelse mellom de historiske personene på plakaten enn at de er internasjonalt kjent for å være brutale, antidemokratiske og autoritære, og at de alle har en veldokumentert historie for å forfølge og drepe politiske motstandere. Det, i tillegg til at de har kjente ansikter, er grunnen til at vi valgte dem spesielt for denne kampanjen, heter det blant annet i svarbrevet.

Brevet slutter med å fastslå at det ikke er aktuelt å fjerne plakaten

- Faktisk syns vi det er overraskende og noe provoserende at dere forsøker å sensurere oss på denne måte.

SISTE NYTT

Siste nytt

Denne russiske vinen er det ingen grunn til å spytte ut

Nylig havnet to russiske vinprodusenter på en liste over de 50 beste i verden. Og russiske viner gjør det godt i internasjonale tester. Det skjer noe spennende i Russlands vinkjellere.