Iran truer med å rive atomavtalen i filler

Irans øverste leder, Ayatollah Ali Khamenei sier han vil «rive atomavtalen i småbiter» dersom USA trekker seg fra avtalen. Han ber EU gjøre mer for å støtte opp om avtalen.

Ayatollah Ali Khamenei

Ayatollah Ali Khamenei er Irans øverste leder, det vil si han er overordnet presidenten. Han er valgt på livstid av et ekspertråd. Bildet er fra dagens møte med en gruppe studenter i Teheran.

Foto: HANDOUT / Reuters

– Jeg vil ikke kaste bort tiden min med å svare på nonsens-kommentarene fra den rappkjeftede presidenten, sa Ayatollah Khamenei da han talte til en forsamling i hovedstaden Teheran i dag.

Sist fredag kunngjorde Donald Trump at han ikke ville «bekrefte» atomavtalen med Iran, slik USAs president skal gjøre hver 90. dag ifølge en avtale med Kongressen. Hans stilte også en rekke nye betingelser som ikke har noe med Iranavtalen å gjøre for å kunne gi den fortsatt støtte.

Trump US Iran Donald Trump

President Trump begrunnet sin holdning til Iran blant annet ved å vise til at landet støtter terrorister og bidrar til destabilisering i regionen. Han trakk spesielt fram støtten til Hezbollah i Iran.

Foto: Susan Walsh / AP

Les også: Dette er Trumps Iran-strategi

Khamenei ber EU gjøre mer

IRAN-US-DIPLOMACY

Ayatollah Khamenei kom med sine kommentarer i møte med iranske studenter i dag.

Foto: HO / AFP

– De europeiske regjeringene har understreket betydningen av atomavtalen og fordømt den amerikanske presidentens kommentarer. Vi ønsker det velkommen, men det er ikke nok å bare anmode om at han ikke river i stykker avtalen, sa Irans leder.

Khamenei sa ingenting som tydet på at det kan bli aktuelt å holde seg til en avtale som USA har trukket seg fra.

EUs reaksjon på Trump

EU har ikke sittet stille etter Trumps utspill. Mandag sendte EU-landene ut en felles uttalelse der de sier at Trumps utspill må sees som «del av en intern prosess i USA».

– EU støtter fortsatt full og effektiv iverksetting av alle deler av JCPOA (atomavtalens formelle forkortelse, journ. anm.). EU understreker at heving av de atom-relaterte sanksjonenen har en positiv virkning på handel og økonomiske forbindelser med Iran, inkludert fordeler for det iranske folk, heter det det i uttalelsen fra EU-hovedkvarteret i Brussel.

Det er ikke klart hva Khamanei ønsker at EU skal gjøre utover denne uttalelsen.

EU-landene ønsker normalisering

EU-BANKINGUNION/ An illuminated euro sign is seen in front of the headquarters of the European Central Bank in the late evening in Frankfurt

EU-landene vil gjerne normalisere de økonomiske forbindelsene med Iran så raskt det lar seg gjøre. I begynnelsen av 2016 bestemte Irans nasjonale oljeselskap at transaksjoner med europeiske oljeselskap, inkludert Russlands Lukoil, skulle skje i euro, ikke dollar.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Det har gått en stri strøm av næringslivsfolk fra EU-land etter at atomavtalen trådte i kraft og parallellt med en gradvis lettelse i sanksjonsregimet. Europeiske ledere får klar beskjed fra sine egne om å fortsette normaliseringen.

I juni sa utenriksminister Sigmar Gabriel at Tyskland ønsker å bringe investeringer til Iran, dersom landet bidrar til å løse krisen i regionen.

Franske Renault har undertegnet i august en avtale verdt 778 millioner dollar om å produsere 150.000 biler i Iran.

Britiske firmaer er på utkikk etter muligheter til å investere i Irans nedslitte infrastruktur, ifølge avisa The Telegraph. Jernbane, flyplasser og veier trenger et stor løft.

Men mange europeiske banker er fortsatt engstelige for å involvere seg i Iran, skriver The Financial Times i dag. De er fortsatt engstelige for å foreta oppgjør i amerikanske dollar med Iran, trass i at Obamaadministrasjonen åpnet for slike transaksjoner bare de ikke gikk via amerikanske banker.

Iran fortsetter sitt rakettprogram

IRAN-NUCLEAR/POLITICS

Et par iranske raketter utstilt i sentrum av Iran, med et portrett av landets øverste leder Ayatollah Ali Khamenei i bakgrunnen. Fra 27. september 2017.

Foto: Reuters Photographer / Reuters

Ayatollah Khamenei sa i talen i dag at landet vil fortsette med sitt omstridte rakettprogram. EU og USA forsøker å overbevise Irans ledere om at det er i deres interesse å sette på bremsene, ettersom slike raketter også kan brukes til å frakte atomstridshoder.

– Hvorfor har dere selv raketter, spurte Khamenei retorisk. – Også denne gangen vil Amerika bli slått av den iranske nasjonen, sa landets øverste leder. Han fastholder at rakettene utelukkende er ment til forsvar.

Det internasjonale atomenergibyrået, IAEA, konkluderte senest i august med at Iran overholder sin del av atomavtalen, eller Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA). Men USAs president mener altså at det er flere gode grunner til å bremse normaliseringen av forholdet til regimet i Teheran.

USAs president Donald Trump taler om Iranavtalen i Det hvite hus

Her kunngjør president Donald Trump sin beslutning om å avstå fra å bekrefte atomavtalen med Iran. Fra 13. oktober 2017.

SISTE NYTT

Siste nytt