Hopp til innhold

Iran struper nettbruken før valget

Iranske myndigheter forlanger at alle som bruker internettkafeer, registrerer seg med navn og nasjonalt ID-nummer. Kafeene er også beordret til å montere overvåkingskameraer.

Iran og Internett

Dette bildet er tatt i kontrollrommet til en Internettleverandør i Teheran 15. februar i fjor. Inntil nå har mange iranske brukere klart å komme seg forbi de offisielle filterne som siler ut sider som Twitter, Facebook og YouTube.

Foto: CAREN FIROUZ / Reuters

Det er valg til den iranske nasjonalforsamlingen kommende fredag.

Det iranske regimet ønsker ingen gjentakelse av hva som hendte i 2009, da bilder – filmet med mobiltelefoner og spredd via Internett – fra de store protestene mot valgfusket og gjenvalget av Mahmoud Ahmadinejad nådde internasjonale medier.

Spesielt inntrykk gjorde bildene av den unge kvinnen Neda Agha Soltan, som ble skutt av iranske sikkerhetsstyrker.

Flere av aktivistene fra den gang sitter fremdeles i det beryktede Evin-fengselet i Teheran. Opposisjonens fremste kandidater fra presidentvalget, Mir Hossein Mousavi og Mehdi Karroubi, er også fortsatt i fengsel eller i husarrest. Det samme er deres ektefeller.

Neda Agha Soltan

Videoa av hvordan meddemonstranter forsøker å redde livet til den mishandlede Neda Agha Sol ble lagt ut på YouTube og ble symbolet på regimets reaksjon mot sine motstandere.

Foto: HO / Reuters

Eget nettpoliti

På fredag skal altså det første nasjonale valget siden 2009 avholdes, og forberedelsene har startet, også i cyberspace.

Iran har vært ett av de landene i verden med flest registrerte bloggere, som har gitt omverdenen et innblikk i hva som skjer i det religiøst styrte landet. De iranske unge aktivistene var blant de første som tok i bruk sosiale medier som et politisk verktøy, både til å koordinere og informere.

Men erfaringene fra 2009, samt den arabiske våren, har gjort iranske myndigheter mer årvåkne, mer nervøse og mer kontrollerende.

Myndighetene har ifølge menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International siden 2009 brukt store ressurser på å utvikle løsninger som kan blokkere og strupe Internett.

Blant annet er et eget nettpoliti, som skal følge med på hva borgerne foretar seg digitalt, opprettet. Nettpolitiet er det siste tilskuddet i den velkjente og fryktede Revolusjonsgarden, som nå rapporteres å styre mer og mer i Iran.

Det nye nettpolitiet er beskyldt for å stå bak hackerangrep mot utenlandske servere og nettsteder, foruten nasjonale nettsider som ikke er etter regimets smak.

Den amerikanske søkemotoren Google er av offentlige tjenestemenn stemplet som et «spionverktøy» og myndighetene skal være i ferd med å utvikle et eget iransk nett. Dette skal være adskilt fra det globale nettet, for å forhindre vestlig innflytelse.

Dette interne nettet, eller halalnettet som det også blir kalt, skulle vært innført i løpet av de første månedene av 2012, men er fortsatt ikke i drift. Men teknologieksperter antar det kommer, gitt prosjektets store investeringer og prestisje.

Internett-kafe i Teheran

Fotografen til nyhetsbyrået Associated Press tok dette bildet fra Internett-kafe i Teheran 13. februar. Da hadde tilgangen til utenlandske e-post-konti som Gmail, Yahoo og Hotmail vært nede i fire dager, før det kom opp igjen. Nå skal sidene igjen være blokkert.

Foto: Vahid Salemi / Ap

Blokkerte nettsider

Derimot er andre tiltak satt i verk.

Amnesty Internationals Iran-eksperter har gjennomgått Irans digitale og ytringsmessige struping, og de er svært urolig over hva som nå skjer.

For vel to uker siden ble myndighetenes Internett-filtre «utvidet» og nettsider for sosiale medier og internasjonale e-postsystemer blokkert. Disse har siden vært utilgjengelig i perioder.

Utenlandske nettsider med adresser som startet med «https» nekter å svare. Blant sidene som er blokkert, er BBC og NRK.no foruten flere amerikanske og britiske. Men også nasjonale sider lar seg ikke vise.

Løsninger som har til hensikt å omgå kontrollene og blokkeringen, som Virtual Private Network (VPN), er også sabotert, ifølge Reuters, og personer som sprer kunnskap og teknologi om slik bruk, risikerer straffeforfølgelse.

Båndbredden er satt ned for å forsinke visninger, og det er utviklet løsninger for å spore IP-adresser og overvåke brukerne bedre. Blant annet skal slikt utstyr være kjøpt inn fra Kina og Russland.

Iranske selskaper som ønsker å tilby nettvisninger og nettbruk, er forpliktet til å gå gjennom et statskontrollert teleselskap, for at de skal kunne føre kontroll med trafikken.

Hossein Derakhshan, iransk blogger

Hossein Derakhshan kalles de iranske bloggernes far.

Foto: Michael Stuparyk / Ap

Det er det såkalte nettpolitiet som nå har kommet med krav om at eierne av Iinternettkafeer må føre logger over hvilke nettsider de surfende gjestene – som altså nå må registrere seg med navn, telefonnummer og personnummer for å kunne bruke PC-ene – besøker. Samt montere de nevnte overvåkingskameraene.

Men det er ikke bare Internett som nå blokkeres, det samme blir satellittsignaler fra utlandet og nasjonale sms-tjenester.

Struper all kritikk

Og det strammer seg ytterligere til før valget.

De siste ukene er en rekkee journalister, studenter, forfattere, filmskapere, menneskerettighetsforkjempere, advokater og politiske aktivister pågrepet og fengslet. Også familiene deres forfølges.

Det samme skjer med familiene til dem man vet eller antar har kontakt med utenlandsk media eller utenlandske organisasjoner.

Anklagene mot de arresterte spenner fra «spredning av fiendtlig propaganda» og «offentlige fornærmelser av tjenestemenn» til «spredning av løgner med hensikt å skade rikets sikkerhet».

Hossein Derakhshan, iransk blogger

Hossein Derakhshan kalles de iranske bloggernes far.

Foto: Michael Stuparyk / Ap

– Iranere risikerer nå forfølgelse for det minste, enten de danner en sosial gruppe på Internett, arbeider for en sivil organisasjon eller simpelthen uttrykker sine meninger i aviser eller via Internett, sier Ann Harrison ved Amnesty International i London i en pressemelding.

Harrison tilhører menneskerettighetsorganisasjonens Midtøsten og Nord-Afrika-seksjon. Harrison og organisasjonen trekker i den nye rapporten spesielt frem tre kjente bloggere som nå soner lange fengselsstraffer for sin nettaktivitet:

Legen og bloggeren Mehdi Khazali, som er sønn av en av regimets topper, ble nylig dømt til 14 år i fengsel, 90 piskeslag og 10 år i eksil for å ha spredd propaganda som motarbeider myndighetene og truer den nasjonale sikkerheten. Khazali sultestreiker i protest mot dommen.

Iransk kvinne i Teheran

Også de iranske mobil- og sms-tjenestene kuttes i perioder, spesielt når myndighetene i forbindelse med viktige begivenheter frykter demonstrasjoner.

Foto: MORTEZA NIKOUBAZL / Reuters

I det beryktede Evin-fengselet i Teheran sitter også en annen kjent blogger, Hossein Ronaghi Maleki, som ble dømt til 15 års fengsel for å ha deltatt i en ulovlig Internett-gruppe, samt fornærmet presidenten.

Fengslet er også han som kalles iranske bloggeres far, journalisten Hossein Derakhshan.

Han var den som for noen år siden la ut en enkel bruksanvisning, som viste vanlige iranere hvordan de skulle sette opp en nettside og poste kommentarer, og den som regnes som kraften bak den iranske bloggrevolusjonen – som myndighetene nå forsøker å kneble.

Han ble arrestert i november 2008 og soner en dom på 19 års fengsel.

For to år siden kom en liste med 60 utenlandske sivile og offentlige organisasjoner og institusjoner, inkludert mediebedrifter, det er forbudt å ha kontakt med.

SISTE NYTT

Siste nytt