NRK Meny
Normal

Iran forsøker å snakke ned skokastingen

Iran vender det annet kinn til og mener resten av Egypt ikke deler skokasterens syn på president Mahmoud Ahmadinejad og Iran.

En mann kastet en sko mot Mahmoud Ahmadinejad

En egyptisk mann kastet i går kveld sko mot Irans president Mahmoud Ahmadinejad, som er på besøk i Kairo.

Det var i går kveld, da den iranske presidenten Mahmoud Ahmadinejad skulle forlate al-Hussein-moskeen i Kairo at en mann trengte seg frem og kastet en sko mot den iranske presidenten.

I arabisk skikk og bruk er sko som har berørt bakken, uttrykk for «skittent» og «urespektabelt».

Presidenten unngikk å bli truffet av skoen der han stod i midten av en gjeng med livvakter. Mannen ble veldig raskt pågrepet av egyptisk politi. Fire andre er også arrestert, ifølge internasjonale nyhetsbyråer.

Etter at den irakiske journalisten Muntadhar al-Zaidi kastet begge sine sko mot president George W. Bush, da presidenten i Bagdad skulle oppsummere den amerikanske seieren i Irak, har skokasting i internasjonal politikk blitt et sterkt symbol.

Den iranske sjahen begravet i Kairo

Den iranske presidenten er på et politisk viktig besøk i Kairo.

Det er første gang siden den islamske revolusjonen i 1979 at et iransk statsoverhode er på offisielt besøk i Egypt.

Daværende president Anwar Sadat gav den iranske sjahen Muhammad Reza Pahlav beskyttelse og eksil i Kairo da han måtte flykte fra hjemlandet.

Sjahens legeme er begravet i ar-Rifai-moskeen i den egyptiske hovedstaden, en moské som har stor symbolsk verdi. Også Egypts siste konge, kong Farouk, ligger begravet der.

Mohammed Morsi og Mahmoud Ahmadinejad

Egypts president Mohammed Mursi hilser på Mahmoud Ahmadinejad under en konferanse i Kairo.

Foto: Anonymous / Ap

Sadats etterfølger Hosni Mubarak hadde også svært lite til overs for det religiøse prestestyret, og det har vært lite kontakt mellom de to landene.

Egypt var det første og svært lenge det eneste arabiske landet som inngikk fredsavtale med Israel. Den jødiske staten er, foruten USA, Irans største erklærte fiende, som de ifølge sin egen retorikk vil utslette fra jordens overflate.

Det sekulært og militært styrte Egypt fryktet dessuten selv et islamistopprør med maktovertakelse som resultat, og det var årsaken til at Det muslimske brorskap, som ønsker et samfunn basert på islams prinsipper, var forbudt i flere tiår.

Kontakt søkes begge veier

Selv om presteskapet i Iran og de fleste iranere tilhører sjiaretningen mens egyptere og Det muslimske brorskapet er sunnimuslimer, har nåværende president Mohammed Mursi, fra Det muslimske brorskap, søkt kontakt mot Iran. Og Iran har søkt mot brorskapet.

Den persiske nasjonen forsyner mange religiøse grupper i Midtøsten med våpen og penger, for at de skal kjempe mot de sekulære og vestligallierte regimene i Midtøsten.

Egypt var inntil Mohammed Mursi tok over som president ett av disse landene.

Toner ned kastingen

I dag forsøkte den visiterende Mahmoud Ahmadinejad og hans menn å tone ned episoden. Det iranske utenriksdepartementet kalte skokastingen «en liten hendelse».

En talsmann understreker at Iran ikke ser hendelsen som uttrykk for et syn som representerer egyptere flest, og at den ikke vil få betydning for det nytinte forholdet mellom de to landene.

– Hva som er viktig for oss, er oppførselen til det egyptiske lederskapet og den egyptiske nasjon, som respekterer Den islamske republikken (Iran red.anm.) som en stor og viktig makt, sa utenriksdepartementets offisielle talsmann Ramin Mehmanparast, ifølge iranske medier.

– I begge land kan det finnes opposisjon som ønsker å forstyrre atmosfæren, både gjennom holdninger og handlinger, sa president Mahmoud Ahmadinejad til egyptiske medier, ifølge det statlige iranske nyhetsbyrået IRNA.

Ifølge iranske medier tilhører mannen som kastet skoen en syrisk opposisjonsgruppe. Dette er ikke bekreftet av andre.

Foran moskeen var det flere som bar plakater med slagord mot den iranske støtten til det syriske regimet, og flere av disse ble pågrepet.

Iran er ved siden av Russland Syrias fremste støttespiller

Ber Iran ligge unna

Selv om Ahmadinejad ble mottatt på rød løper av president Morsi i går, i anledning av en regional konferanse, er det ingen hallelujastemning i Kairo over besøket.

En av dem som har markert sin skepsis, er overhodet for det mest innflytelsesrike sunnimuslimske lærestedet i verden, Al-Azhar-universitetet.

Storimam Ahmed al-Tayyeb ber i klartekst Ahmadinejad og Iran om å ligge unna andre land i regionen.

Imamen mener Iran fisker i rørt vann, i sine forsøk på å sette sjiagrupper, som er i minoritet, opp mot styrende sunniregimer, spesielt landene rundt Persiabukta.

Ahmed al-Tayyeb mener Iran forsøker å utbre sjiaretningen av islam på en politisk og religiøst klanderverdig måte.

Han bad også Iran respektere sin egen sunniminoritet på en bedre måte enn hva de styrende gjør i dag.

Lover penger til blakk nasjon

Selv om Iran er underlagt internasjonale sanksjoner på grunn av sitt omstridte atomprogram, som omverden frykter skal ende med en atombombe som er ment å bruke mot Israel, lovet president Mahmoud Ahmadinejad store pengelån til Egypt.

Den egyptiske nasjonen sliter med økonomien etter urolighetene som har vart mer eller mindre sammenhengende i to år.

Egypt har de siste 30 årene årlige mottatt milliardstøtte fra USA, som kompensasjon for at landet gjorde seg til uvenn med mange av sine naboer gjennom Camp David-avtalen.

Det er uklart hvordan USA vil reagere hvis Egypt sier ja til pengelån fra Iran.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt