Normal

- Iran kan nå Europa med rakett

Irans president Mahmoud Ahmadinejad sa onsdag at Iran har gjennomført en vellykket prøveoppskytning av en bakkerakett med en rekkevidde på 2.000 kilometer. Raketten er en trussel mot Europa, mener Israel.

Video nsps_upload_2009_5_20_17_33_55_1191.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Trykk på bildet for å se oppskytningen.

Rakettoppskytningen fant sted i Semnan-provinsen nord i Iran. En talsmann for Pentagon bekreftet at oppskytningen hadde vært vellykket.

– Sejil 2-raketten, som har avansert teknologi, ble skutt opp i dag, og den landet nøyaktig på målet, sa Irans president Mahmoud Ahmadinejad.

Israel sa at oppskytningen burde bekymre europeiske land fordi Iran nå tydeligvis har en rakett som kan nå Europa.

- Burde bekymre europeerne

President Mahmoud Ahmadinejad

President Mahmoud Ahmadinejad kysser et barn i Semnan i dag, der rakettoppskytningen fant sted.

Foto: ATTA KENARE / AFP

- Den nye raketten forandrer ingenting for oss siden Iran allerede har prøveskutt en rakett med en rekkevidde på 1.500 kilometer sa viseutenriksminister Danny Ayalon.

- Men det burde bekymre europeerne, la han til.

Ayalon sa også at Iran snart kan nå USA med en rakett.

- Iranerne forsøker også å utvikle en rakett med en rekkevidde på 10.000 kilometer, som kan nå kysten til USA, sa Ayalon.

- Største trusselen siden 1948

Iran har i det siste ikke lagt skjul på at de har utviklet nye våpensystemer, men vestlige forsvarsanalytikere har vært skeptiske til hvor vellykkede de er.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har tatt trusselen alvorlig. Han sier Irans rakett-teknologi og det kontroversielle atomprogrammet utgjør den største trusselen mot den jødiske staten siden dannelsen i 1948.

Iranske myndigheter insisterer på at den kjernefysiske teknologien kun skal brukes til å produsere elektrisitet til en økende befolkning.

FNs sikkerhetsråd har satt i gang sanksjoner mot Iran fordi landet ikke vil slutte å anrike uran. Anriket uran brukes som brensel i atomreaktorer i kjernekraftverk. I stort omfang kan det brukes til atomvåpen.

Obama advarte Iran

President Barak Obama og statsminister Benjamin Netanyahu

Barak Obama og statsminister Benjamin Netanyahu.

Foto: MOSHE MILNER / AFP

For to dager siden advarte USAs president Barack Obama Iran, og sa at han er rede til å innføre strengere sanksjoner mot landet dersom Iran ikke er villig til å bli med på forhandlinger om sitt kjernefysiske program.

- Det er ikke i Irans interesse å utvikle atomvåpen, sa Obama.

Ahmadinejad insisterte i dag igjen på at Iran ikke kommer forandre strategi på grunn av det internasjonale presset mot atomprogrammet.

- Jeg har sagt at de kan sette i gang 100 sanksjoner, men ingenting kommer til å skje.

Irans president Mahmoud Ahmadinejad.

Italias utenriksminister Franco Frattini avlyste onsdag et offisielt besøk i Iran etter at iranske myndigheter krevde at han skulle møte president Mahmoud Ahmadinejad i Semnan-provinsen, hvor oppskytningen fant sted.

Sejil-2, rakettoppskytning i Iran

Sejil-2-raketten skytes opp i Iran.

Foto: - / AFP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt