Hopp til innhold

Iran protesterer på Stortingspresidentens tvitring

Norges ambassadør i Teheran ble lørdag innkalt på teppet. Iranerne mener stortingspresident Masud Gharahkhani har blandet seg inn i iranske forhold. – For meg kommer dette personlig og tett på, sier Gharahkhani til NRK.

Gharahkhani delte denne videoen på Twitter tidligere denne uken.

Iranske myndigheter ønsket å protestere mot det de mener er en fiendtlig holdning til Iran skapt av iranske eksil-medier. Det melder det iranske nyhetsbyrået Tasnim.

– Jeg blir uvel, jeg blir sint

– Hei, jeg er Masud Gharahkhani, Norges stortingspresident. Jeg var 5 år da jeg kom til Norge, jeg er født 3 år etter revolusjonen. Revolusjonen som skulle gi folket demokrati, frihet og menneskerettigheter. Men hva skjedde i praksis? – Jo, Mahsa Amini og alle andre som ble drept i det siste årene, sier Gharakhani. Mitt hjerte svir, jeg blir uvel, jeg blir sint.

Det sier Gharahkhani i en video på Twitter denne uka.

Gharahkhani, som selv har iranske røtter, har reagert sterkt på at den 22 år gamle iranske kvinnen Mahsa Amini døde i varetekt etter å ha blitt pågrepet av iransk moralpoliti fordi hun angivelig ikke bar hijab på riktig vis.

– For meg kommer dette personlig og tett på

NRK møter Gharahkhani hjemme i Drammen. Han understreker at han ikke vil snakke om reaksjonen fra Teheran. Spørsmål om ambassadøren er det naturlig at utenriksdepartementet svarer på, sier han.

– Men for meg er det naturlig å gi en stemme til alle de som kjemper for frihet, demokrati og ytringsfrihet i det landet jeg er født i.

– Men gjør ikke du den jobben vanskeligere for UD med de twittermeldingene?

Jeg mener det er viktig at vi alle i fellesskap står opp for menneskerettigheter og likestilling. For meg kommer dette personlig og tett på. Det er viktig å kjempe for den samme friheten som jeg har i mitt land, Norge.

Masud Gharahkhani
Foto: Eirik Johnsen / NRK

Han sier han er opptatt av å være tydelig på hvordan et moderne demokrati skal fungere.

Å være stortingspresident bør jo handle om stå opp for disse verdiene. De som kjemper for disse verdiene i Iran blir drept, sier Gharahkhani.

Store demonstrasjoner

Mahsa Aminis dødsfall førte til store demonstrasjoner i Iran. Ifølge offisielle tall er minst 35 døde etter sammenstøt. Det har også vært demonstrasjoner i europeiske byer, deriblant Oslo og Bergen.

Etter at den iranske protesten ble kjent, var Gharahkhani igjen på Twitter. Nå skriver han: «Om mine foreldre ikke tok det valget i å flykte i 1987, ville jeg vært en av de som kjemper med livet i gatene.»

Protester i iranske byer.

I flere iranske byer har det vært protester de siste dagene.

Foto: AP

UD bekrefter at Iran reagerer på tvitring

Utenriksdepartementet bekrefter at ambassadør Sigvald Hauge ble innkalt til et møte i iransk UD i går. De iranske myndighetene ønsket å ta opp det stortingspresidenten har lagt ut på Twitter.

Ambassadør Hauge gjorde rede for den norske regjeringens offisielle syn på Mahsa Amini-saken.

Protestene er godt organisert og folk har flere måneder vært klare til å gå ut i gatene. Det sier Firuzeh Mahmoudi som leder menneskerettighetsorganisasjonen United for Iran til The Guardian.

– Nå har demonstrasjonene spredd seg til små byer. Dette har vi ikke sett før. Kvinner tar av seg hijaben i store menneskemengder. Det har vi heller ikke sett før, sier han.

Han forteller at demonstrantene setter fyr på politistasjoner, de brenner bilder av landets ledere og løper etter politiets biler.

Irans president Ebrahim Raisi har erklært at demonstrantene vil bli møtt på bestemt vis, melder nyhetsbyrået AFP.

SISTE NYTT

Siste nytt