Iran om USAs FN-møte: – En utenrikspolitisk fadese

Stormaktene ligger i ordkrig etter møtet om Iran i FNs sikkerhetsråd. Norske myndigheter sier de er bekymret over den spente situasjonen i landet.

Iran Protests Fact Check

MISFØRNØYD MED HASTEMØTE: Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif er ikke fornøyd med at USA kalte inn til hastemøte om protestbølgen i Iran. Dette bilde er fra et annet møte i desember.

Foto: Arif Hudaverdi Yaman / AP

Det har vært langt fra en vennlig stemning mellom stormaktene etter et hastemøte i FN i går kveld.

Det var USA som kalte inn til møtet, etter at volden i Iran har økt kraftig de siste dagene.

Titusenvis av demonstranter har demonstrert i gatene i hele Iran siden protestene startet i slutten av desember.

Rundt 20 mennesker har mistet livet i opptøyene.

USA rettet en advarende pekefinger mot Iran under hastemøtet:

– Det iranske regimet har nå fått en advarsel: Verden kommer til å følge med på hva dere gjør, sa USAs FN-ambassadør Nikki Haley.

Hun sa at også at verdenssamfunnet må gjøre mer for å hindre at regimet i Iran knebler demonstranter.

Landene ble ikke enige om å vedta noen resolusjon på møtet.

Møte i FNs sikkerhetsråd 5. januar 2018 om Iran

MØTTES I SIKKERHETSRÅDET: Stormaktene var samlet i FN-bygningen i New York fredag kveld for å diskutere protestbølgen i Iran.

Foto: Drew Angerer / AFP

Russland kritisk

Russland mener imidlertid USAs agenda ikke handler om det iranske folkets ve og vel. Landets FN-ambassadør sier tvert imot det hele handler om å svekke atomavtalen med Iran:

– Den egentlige grunnen til å be om møtet er ikke å beskytte menneskerettigheter eller å fremme interessene til det iranske folk. I stedet er det et tilslørt forsøk på å svekke atomavtalen med Iran, sa Russlands FN-ambassadør Vassily Nebenzia, melder Reuters.

Nebenzia hevdet også at dersom man skulle følge USAs logikk bak innkallingen til møtet i sikkerhetsrådet, burde man også hatt møter etter demonstrasjonene i Ferguson i 2014, og etter politiets håndtering av Occupy Wall Street-protestene i 2011.

Iran er heller ikke fornøyd med USAs initiativ. Landet anklager USA for å forsøke å blande seg inn i iransk innenrikspolitikk.

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif hevder USA forsøkte å «kuppe sikkerhetsrådets mandat» og kaller hele seansen «en utenrikspolitisk fadese».

Laster Twitter-innhold

Søreide om Iran: – Bekymret

– Vi ser med bekymring på den volden som har vært, og vi støtter selvfølgelig opp om frie menneskers rett til å samle seg og protestere, sier Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) til NRK.

Samtidig viser hun til at det pågår en debatt om hvordan vestlige land bør forholde seg.

– Diskusjonen går på om det at vestlige land engasjerer seg sterkt på demonstrantenes side har effekt, eventuelt motsatt effekt. Om det gjør situasjonen bedre eller verre for demonstrantene, sier Søreide.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide

BEKYMRET: Ine Eriksen Søreide sier norske myndigheter ser med bekymring på volden under protestbølgen i Iran.

Foto: Anders Tvegård / NRK

Skuffet over økonomien

Protestbølgen i Iran startet i slutten av desember.

Ifølge statlig iransk tv skal væpnede demonstranter ha prøvd å ta over politistasjoner og militærbaser.

Folk i Iran har håpt på en bedre økonomi i landet etter atomtavtalen som ble inngått med blant annet USA, EU, Russland og Kina.

Det er imidlertid fortsatt høy arbeidsløshet i landet, samtidig som prisene stiger.

Student demonstrerer i Iran

DEMONSTRERER: Titusenvis av mennesker har demonstrert i Iran de siste dagene. Dette er en student som også har deltatt i demonstrasjonene.

Foto: AP

SISTE NYTT

Siste nytt