Hopp til innhold

Iran og EU enige om atomavtale

Iran og EU er enige om de praktiske detaljene rundt gjennomføringen av atomavtalen mellom Iran og stormaktene.

Atomkraftverk i Iran

Implementeringen av avtalen skjer først når landets regjeringer har godkjent detaljene.

Foto: Raheb Homavandi / Reuters/Scanpix

Selve implementeringen av avtalen, som Iran og de såkalte 5+1-maktene ble enige om i Genève i november, skjer først etter at detaljene er godkjent av hvert lands regjering.

– Vi har hatt to dager med konstruktive og intense forhandlinger. Vi har funnet løsninger på alle punktene vi var uenige om, men implementeringen avhenger av om myndighetene i de ulike landene godkjenner det endelige utkastet, sier Irans visesjefsforhandler Abbas Araqchi til nyhetsbyrået AFP.

Araqchi har hatt møter med EUs viseutenrikssjef Helga Schmid. EU har representert USA, Kina, Russland, Storbritannia, Frankrike og Tyskland i de tekniske samtalene med Iran.

Uenige i enighet

Amerikanske myndigheter er imidlertid uenige i at man har blitt enige om alt.

– Forhandlingene foregår fortsatt og det er gjort store fremskritt, men det stemmer ikke at alt nå er klart, sa utenriksdepartementets talskvinne Jen Psaki da hun møtte pressen fredag kveld norsk tid.

Historisk atomavtale

Det var i november i fjor at Iran og seks av verdens mektigste land oppnådde en avtale om Irans atomprogram. Kort fortalt innebar den at Iran slapp en del av sanksjonene mot seg og fikk tilgang til utenlandsk valuta, mot at de godtok at de kun får anrike uran til bruk i atomreaktorer.

Avtalen fikk Israel til å rase.

– Dette er en dårlig avtale som gir Iran det de ville ha: Delvis oppheving av sanksjonene, mens de får beholde viktige deler i sitt atomprogram, het det i en uttalelse fra statsminister Benjamin Netanyahus kontor.

Inspektører fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) fikk i desember i fjor slippe inn på tungtvannsfabrikken i Arak i Iran for første gang på over to år.

SISTE NYTT

Siste nytt