Iran løslater spion-fengslede amerikanere

Irans president Mahmoud Ahmadinejad sier at de to mennene som ble fengslet som spioner i forrige måned vil bli løslatt innen to dager.

Amerikanere fengslet i Iran

Shane Bauer (t.v.) og Josh Fattal under det første rettsmøtet i Teheran i februar.

Foto: HO / Reuters

Shane Bauer og Josh Fattal ble arrestert i juli 2009, i nærheten av Irans grense til Irak.

De to amerikanerne fortalte at de var på gåtur i fjellet. En tredje amerikaner, Sarah Shourd, ble løslatt i september 2009, melder Reuters.

TV-kanalen NBC, som har intervjuet Ahmadinejad, skriver i en melding på Twitter at den iranske presidenten har fortalt at de to amerikanerne vil bli løslatt i løpet av to dager.

Iranian President Ahmadinejad

Irans president Mahmoud Ahmadinejad sier at de to amerikanerne vil bli løslatt innen to dager.

Foto: MORTEZA NIKOUBAZL / Reuters

Rettsak bak lukkede dører

Shourd ble løslatt mot en kausjon på 500.000 dollar, eller rundt 2,8 millioner norske kroner.

Bauer og Fattal ble dømt etter at det ble holdt en rettsak bak lukkede dører. De to måtte dele celle i Evin-fengselet i Teheran.

Amerikanernes støttespillere sier at bevisene mot dem aldri har blitt offentliggjort, og at fengslingen kom som et sjokk etter positive signaler fra Irans utenriksminister.

Obama: – Ikke spioner

USAs president Barack Obama har nektet for at de to amerikanerne, som jobbet i Midtøsten da de bestemte seg for å dra på fjelltur, hadde noen forbindelse med amerikansk etteretningstjeneste.

Saken har høynet spenningsnivået mellom Teheran og Washington, som kuttet sine diplomatiske forbindelser etter at den amerikanske ambassaden ble stormet under den iranske revolusjonen i 1979.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters har ikke amerikanske myndigheter fått noen unavhengig brekreftelse på at de to amerikanerne vil bli løslatt.

Amerikanske tjenestemenn jobber nå sammen med Sveits, som representerer amerikanske interesser i Iran, for å finne ut om de to amerikanerne faktisk blir løslatt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt