Normal

Demonstranter satt fri

Iranske myndigheter har løslatt 140 fengslede demonstranter i dag. Rundt 200 sitter fortsatt fengslet.

Demonstrasjon i Iran
Foto: Str / REUTERS

Personene ble fengslet etter voldsomme demonstrasjoner i Teheran like etter presidentvalget 14. juni.

Oppisjonen og en rekke menneskerettighetsgrupper har siden arrestasjonene, hevdet at de fengslede demonstrantene blir torturert og drept i fengslene.

Iranske myndigheter har derfor den siste tiden bedt den nasjonale sikkerhets- og utenrikspolitiske kommisjonen om å etterforske saken. I dag besøkte kommisjonen sentralfengselet Evin i Teheran, og 140 personer ble umiddelbart satt fri, og fengselet beordret stengt.

Les også: Rådgiversønn drept i fengsel

Arresterte politikere

Leder av kommisjonen, Kazem Jalali, sier at om lag 50 av de gjenværende 200 arresterte, er mennesker som man regner som hovedmennene bak demonstrasjonene.

- Det er blant annet politikere, medlemmer av anti-revolusjonære grupper og utlendinger. De gjenværende 150, er mennesker som var direkte involvert i demonstrasjonene. Mange av dem har vandalisert og ødelagt statlig eiendom og flere av dem hadde våpen da de ble arrestert, sa Jalali til det iranske statlige nyhetsbyrået ISNA.

Menneskerettighetsgrupper og sympatisører av demonstrantene mener tallet på arresterte er langt høyere.

Det siste offentlige tallet på arresterte demonstranter var for noen uker siden oppe i 500. Arrestasjonene har fortsatt siden da. Blant de arresterte er det mange unge demonstranter, kjente reformvennlige politikere, menneskerettighetsaktivitster og advokater.

Det skal ikke være noen fremstående politikere blant de løslatte.

Utenlandske kommentatorer mener at oppnevnelsen av en etterforskningsgruppe og stengningen av to fengsler den siste tiden, viser at myndighetene er under press.

Tortur

Menneskerettighetene blir ikke ivaretatt i iranske fengsler, og tidligere politiske fanger som journalister og bloggere, sier at tortur er vanlig i fengselet, melder BBC.

Leder av parlamentets juridiske kommisjon, Farhad Tajai, uttalte tidligere at en av reformatorene som nå sitter fengslet, Saeed Hajjarian, snart ville bli løstlatt. Hajjarian er en kjent reformvennlig person i Iran og var rådgiver for den forrige presidenten, Mohammad Khatami.

Ifølge den reformvennlige avisen Sarmayeh, er Hajjarians liv i fare.

– Han så veldig blek ut. Han er veldig svak og deprimert. Han hadde en sterk og vemmelig kroppslukt og han fortalte meg at de tvang han til å være ute i den sterke solen som en presstaktikk, sier Hajjarians kone til avisen.

Oppjusterte tall

Myndighetene har også oppjustert tallet på antall døde etter sammenstøt mellom politi og demonstranter for en måned siden fra 20 til 30 personer.

Opposisjonskandidatene Mir Hossein Mousavi og Mehdi Karroubi søkte om å holde en minnestund for de som ble drept under opprøret. Søknaden ble avvist av iranske innenriksmyndigheter.

Les mer: Søker om lov til å sørge

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt