Iran kunngjør at de øker anrikingen av uran

Iran vil i dag informere Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) om at landet har startet prosessen med å øke anrikingen av uran.

Iran Nuclear Ali Khamenei

GJENOPPTAR: Irans øverste leder ayatolla Ali Khamenei ga i går ordre om å øke kapasiteten for anrikingen av uran.

Foto: enei.ir / AP

Det er talsmann for Irans atomenergimyndighet Behrouz Kamalvandi som opplyser dette til et iransk nyhetsbyrå, ifølge Reuters.

– I et brev til IAEA i dag vil vi kunngjøre at prosessen med å øke anrikingskapasiteten av UF6 uranheksafluorid vil starte fra og med i dag, sier Kamalvandi.

Han sier regimet har kapasitet til å øke produksjonen av sentrifuger som brukes i anrikingsprosessen. Heksafluorid er en bestanddel i anrikingsprosessen av uran som produserer drivstoff til atomreaktorer og -våpen, ifølge Wikipedia.

Irans øverste leder ayatolla Ali Khamenei varslet mandag at han hadde gitt ordre om å øke anrikingen dersom atomavtalen med Vesten faller fra hverandre.

– Lederen mener vi skal få fortgang i prosessen knyttet til vår kjernefysiske kapasitet i tilfelle det skulle bli behov for det, sier Kamalvandi.

Frykt for storkrig

Det er snart en måned siden USAs president Donald Trump kunngjorde at han trekker landet fra atomavtalen med iranerne.

Avtalen fra 2015 om å begrense Irans atomprogram ble inngått med USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU. Til gjengjeld ble en rekke økonomiske sanksjoner mot Iran opphevet.

– Dette var en forferdelig avtale som aldri skulle blitt inngått, sa Trump da han kunngjorde at han trekker USA ut.

Trumps beslutning har ført til frykt for at konfliktnivået i regionen kan eskalere. De andre partene i avtalen har signalisert at de vil stå fast ved den. Samtidig har Trump truet med å sanksjonere land som gjør forretninger med iranerne.

Ayatolla Khamenes har på sin side stilt en rekke krav til europeiske ledere dersom de ønsker at Iran skal fortsette å forholde seg til atomavtalen.

SISTE NYTT

Siste nytt