NRK Meny
Normal

Iran krever fordømmelse fra FN

Iran krever at FNs sikkerhetsråd fordømmer selvmordsangrepet som i helgen blant annet krevde livet til seks mennesker i Revolusjonsgarden.

Irans utenriksminister Manouchehr Mottaki (venstre) og Mohammad Khazaee

Irans utenriksminister Manouchehr Mottaki (venstre) og landets FN-ambassadør Mohammad Khazaee.

Foto: Stan Honda / Scanpix/AFP

«Den islamske republikken Iran forventer at Sikkerhetsrådet reagerer mot slike terrorangrep ved å fordømme dem i sterkest mulig ordelag,» skriver Irans ambassadør til FN, Mohammed Khazaee.

Iran vil stille terroristene for retten

Brevet der dette er skrevet er adressert til Vietnams ambassadør Le Luong Minh, som i dag presederer over det 15 nasjoner sterke Sikkerhetsrådet.

General Noor Ali Shooshtari

General Nur-Ali Shushtari var en av de drepte under søndagens angrep.

Foto: Fars News Agency, Hasan Ghaedi / Scanpix/AP

Khazaee forteller at den sunnimuslimske terrorgruppen Jundallah (Guds soldater) tar ansvaret for søndagens angrep i Sistan-e Baluchestan-provinsen, der 42 mennesker mistet livet .

«Iran er forberedt til å gjøre alt som er mulig for å stille disse terroristene for retten,» skriver Khazaee i brevet til FN.

Det er derimot ikke kjent om Sikkerhetsrådet kommer til å føye seg etter Iran i denne saken, melder nyhetsbyrået Reuters, men Irans ambassadør skriver i brevet at de forventer at det internasjonale samfunnet reagerer.

Retter pekefingeren mot USA og Storbritannia

Revolusjonsgardens leder, Mohammed Ali Jafari, beskylder USA, Storbritannia og Pakistan for å ha deltatt i angrepet. Ifølge Irans nyhetsbyrå ISNA blir han sitert på at iranske agenter sitter på dokumenter som indikerer at Jundollah har «tette bånd» med amerikansk, britisk og pakistansk etterretning.

I sitt brev til FN peker ikke Khazaee på noen spesielle, men skriver at «det er indikasjoner på at denne gruppen nyter støtte fra enkelte land».

Både Storbritannia og USA er faste medlemmer av Sikkerhetsrådet - og begge er land som Iran beskylder for å ta bruk ulovlige midler for å stanse landets atomprogram.

Nettopp dette atomprogrammet er et fast innslag på møtene i Sikkerhetsrådet, men Iran avviser Vestens beskyldninger om at de i hemmelighet utvikler atomvåpen ved sine anlegg.

Ifølge Iran er atomprogrammet bare til nytte for fredelig produksjon av energi.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt