Hopp til innhold

Rouhani: – Det største som har skjedd siden Iran-revolusjonen

Fra talerstolen i Davos la Irans president Hassan Rouhani vekt på at Irans forhold til USA og Europa nå er i ferd med å normaliseres, og inviterte Vesten til samarbeid.

Worl Economic Forum i Davos 2014

Statsledere og andre prominente gjester deltok på minnemarkeringen for Nelson Mandela på åpningen av Davos-møtet. Her fikk Irans nye president for første gang muligheten til å snakke til verdens ledende politikere og næringslivstopper.

Foto: ERIC PIERMONT / Afp

På toppmøtets andre dag entret Irans president Hassan Rowhani talerstolen på kongressenteret i Davos. Her fikk Irans nye president for første gang muligheten til å snakke til verdens ledende politikere og næringslivstopper.

– Iran kan i løpet av det neste tiåret bli en av verdens ti største økonomier, sa Rouhani.

Han inviterte omverdenen til økonomisk samarbeid. Statsledere og næringslivstopper fra hele verden lyttet spent til hva den iranske lederen hadde å si, vel vitende om at det nå blåser nye vinder i Teheran.

Irans president fortalte om forhandlinger og samtaler med blant annet USA for å normalisere forholdene mellom de to landene, skriver NTB.

Men for å få til økonomisk vekst er Iran avhengig av at sanksjoner fjernes.

– Iran ikke har noe ønske om å utvikle atomvåpen, sa Rouhani. Han la vekt på at forholdet til USA og Europa nå er i ferd med å normaliseres.

– Men det er nå på tide at USA følger opp ord med handling.

Bakgrunnen er atomavtalen der landet går med på å skrinlegge deler av sitt atomprogram i bytte mot at Vesten letter sine sanksjoner.

Les også: Letter sanksjoner mot Iran

Rouhani på World Economic Forum

Irans president Hassan Rowhani inviterte omverden til økonomisk samarbeid

Foto: ERIC PIERMONT / Afp

Blant tilhørerne var utenriksminister Børge Brende.

Han var i to år administrerende direktør for World Economic Forum og mener at møtet er mer enn en rikmannsklubb.

I Davos møtes politikere som står langt fra hverandre, og det kan gi resultater.

World Economic Forum er en viktig møteplass for å skape ny politikk og å bedre samarbeidsklima og forståelsen mellom verdens topper. Forumet er også viktig for å få til et partnerskap mellom private aktører og myndigheter, sier Børge Brende til NRK.

Største siden Iran-revolusjonen

Og det var nye toner verdens toppledere fikk høre fra Iran i dag.

Fra talerstolen la Rouhani vekt på at Irans forhold til USA og Europa nå er i ferd med å normaliseres.

– Dette som det største som har skjedd siden den islamske revolusjonen i 1979, sa han.

Den iranske presidenten kom også med en direkte invitasjon til de store oljeselskapene, og understreket at Iran nå er åpen for investeringer og økonomisk samkvem med omverdenen, og han tegnet et optimistisk bilde av framtidsutsiktene.

Historisk møte

Tema for årets møte er «Omformingen av verden: Konsekvenser for samfunn, politikk og næringsliv». For første gang på noen år er det ikke økonomisk krise som står på dagsorden.

Alpebyen i Sveits har tidligere dannet ramme for historiske møter. Ett av de som har betydd mye både for forumets prestisje og for et lands utvikling, er det historiske møte mellom Nelson Mandela og Sør-Afrikas president Fredrik de Klerck som fant sted i 1992.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Davos Newbies

Et historisk møte mellom Nelson Mandela og Sør-Afrikas president Fredrik de Klerck fant sted i 1992 i Davos

Foto: Skjermdump / Davos Newbies

– Det var her Nelson Mandela for første gang møtte Sør-Afrikas president Fredrik de Klerck utenfor landets grenser, og dette møtet ble viktig for det som senere skjedde i Sør-Afrika, sier utenriksminister Børge Brende til NRK.

Børge Brende

Utenriksminister Børge Brende mener Davosmøtet også er viktig for politikk, og ikke bare er et treff for verdens rikeste

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Børge mener toppmøtet er en viktig arena for å få til samarbeid mellom myndigheter og næringsliv.

Børge forteller at da Mandela dro tilbake fra toppmøtet til Sør-Afrika med et nytt syn på samarbeid med næringslivet.

– Mandela sa da han kom tilbake til Sør-Afrika at nå må man inngå et partnerskap mellom privat sektor og offentlig sektor for å skape nye arbeidsplasser og investeringer, sier Brende.

– Det er et av mange eksempler på at å spille på lag med næringslivet for å skape nye jobber i verden fremover er viktig.

Irans president la også i dag vekt på at han ønsket samarbeid med vestlig næringsliv og oljeselskaper.

Les også: Det er ikke mange rike her

To år etter de Klercks og Mandelas samtaler i Davos ble Mandela Sør-Afrikas første demokratisk valget president.

Analytikere mener at møtet mellom Nelson Mandela og de Klerck var med på å gi Davos en ny tyngde og status.

Verdens ledende politikere og toppledere hedret da også Sør-Afrikas tidligere president med en minnemarkering da forumet ble åpnet denne uken.