Trosser USA: Iran har skutt opp missil

– Vi skal styrke vår militære kapasitet til et nivå som er nødvendig for avskrekking, sier Irans president Hassan Rouhani.

Iran skal fredag kveld ha skutt opp et missil med en rekkevidde på 2000 kilometer. Disse klippene er fra den statlige TV-kanalen IRIB.

OPPSKYTNING: Her skyter Iran opp et ballistisk missil fredag kveld.

Sent fredag kveld viste bilder fra iransk statlig TV en testoppskytning av en mellomdistanserakett.

Oppskytningen skjedde bare få timer etter at det nyutviklede Khoramshahr-missilet ble avduket av den iranske revolusjonsgarden under en årlig militærparade.

Trolig har raketten en rekkevidde på 2000 kilometer og kan nå store deler av Midtøsten, inkludert Israel.

Iran hevder rakettoppskytningen var vellykket.

iransk missil

VIST FREM: Et S-300 missil ble vist frem på den årlige militærparaden fredag.

Foto: Str / AFP

Vil ikke spørre om tillatelse

Det er bare et par dager siden USA skjerpet retorikken mot landet og den inngåtte atomavtalen.

Fredag talte Irans president Hassan Rouhani under den årlige militærparaden i Iran. Denne markerer slutten på den ødeleggende krigen med Saddam Husseins Irak i 1988.

Til tross for amerikanske advarsler sa Rouhani at Iran ville fortsette å øke kapasiteten rundt ballistiske missiler.

– Uansett om du liker det eller ikke skal vi styrke vår militære kapasitet til et nivå som er nødvendig for avskrekking, sa Rouhani.

Irnas president hassan r

TROSSER ADVARSLER: I en tale under en årlig militærparade på fredag lovet Irans president Hassan Rouhani å styrke landets militære kapasitet fremover. Dette til tross for amerikanske advarsler.

Foto: Str / AFP

Den seneste utviklingen i Iran ses på som en direkte utfordring til USA og president Donald Trump, som nylig innførte sanksjoner mot dem som er involvert i Irans missilprogram og de som handler med dem.

– Vi skal ikke bare styrke rakettene våre, men også flyvåpenet, hæren og marinen. Når det gjelder å forsvare landet vårt, vil vi ikke spørre noen om tillatelse, sa Rouhani videre.

Sveriges tidligere statsminister Carl Bildt kommenterer på Twitter at både Iran og USA burde gå til bake til samtaler, fremfor å skyte opp raketter og true med sanksjoner.

Laster Twitter-innhold

Kan skrote atomavtalen

Tidligere har missiloppskytninger både ført til nye sanksjoner og anklager om at rakettprogrammet er i strid med atomavtalen fra 2015 mellom Iran og stormaktene.

USA har truet med at en test av missilet kan sette atomavtalen mellom landene i fare.

President Donald Trump har gjentatte ganger kritisert avtalen – senest under talen i FNs hovedforsamling denne uken kalte Trump avtalen for en «flause» og «en av de verste avtalene» USA noen gang har inngått, skriver NTB.

Secretary Of State Tillerson Holds Media Availability In New York During United Nation General Assembly

VILLE FORTSETTE MED AVTALEN: USAs utenriksminister Rex Tillerson snakket onsdag med iranske ledere om atomavtalen. Trump sa også at han ønsket at avtalen skulle forsette.

Foto: Spencer Platt / AFP

Han skal flere ganger ha truet med å skrote den, men dette skal ikke avgjøres før 15. oktober hvor presidenten etter planen skal redegjøre for Kongressen om han syns Iran føler avtalen eller ikke.

Det var hans forgjenger Barack Obama som inngikk atomavtalen under sitt presidentskap.

SISTE NYTT

Siste nytt