NRK Meny
Normal

Iran fordømmer Charlie Hebdos forside

KAIRO (NRK): De første reaksjonene på dagens utgave av Charlie Hebdo har kommet og Iran fordømmer, mens Den islamske stat synes den er idiotisk.

Charlie Hebdo forside

Det var lange køer i Paris i dag for å få kjøpt siste utgave av magasinet Charlie Hebdo med en forside og innhold som nå fordømmes av regimet i Iran.

Foto: Christophe Ena / Ap

– Forsiden provoserer og sårer muslimer over hele verden. Den kan helle bensin på bålet av ondskapsfull ekstremisme, sier den iranske utenriksdepartementets talsperson Marzieh Afkham i dag.

Det har ikke vært noen massedemonstrasjoner, ingen franske ambassader eller kultursenter er angrepet i Midtøsten. Reaksjonene har så langt vært svært annerledes enn de var etter kontroversen rundt Jyllands-Posten i 2006. Det virker heller ikke som folk flest har latt seg ryste og provosere på samme måten. De har vært mer opptatt av terroren enn tegningene. Men nå som det nye nummeret er ute, er reaksjonene hardere.

Først ute var Dar el-Ifta, den viktigste institusjonen for utstedelse av religiøse dekretet her i Egypt.

«I en skriftlig uttalelse i går kveld skrev de at Charlie Hebdos forside var unødvendig provoserende og at den vil såre en milliard muslimers følelser. De advarer, eller truer, alt etter som hvordan man ser, om en ny bølge av sinne i Vesten og verden for øvrig.»

– Idiotisk

Med en helt grønn forside preges dagens nummer av en tegning av profeten Muhammed som gråter og holder et «Je suis Charlie»-skilt. Over ham står det «Alt er tilgitt».

– Charlie Hebdo har igjen trykket tegninger som fornærmer profeten, og dette er en svært dum handling, heter det i en uttalelse fra terrorgruppen Den islamske stat som ble lest opp på gruppens radiokanal Al-Bayan.

Bladet inneholder også karikaturer som gjør narr av IS.

Magasinet ble revet bort i morgentimene i dag og før første opplaget på tre millioner er ferdig trykket er det annonsert at ytterligere to millioner eksemplarer vil bli distribuert.

I Storbritannia kaller den kontroversielle britiske muslimske predikanten Anjem Choudary utgaven «en krigshandling».

– Å tegne Muhammed slik, er et angrep på profetens ære, sier Choudary til The Independent. Han sier en slik «krigshandling» ville ført til dødsstraff i en sharia-domstol.

Mens Hammad Hammami, som lederen en stor moské i Øst-Paris, sier dagens Charlie Hebdo ikke krenker profeten Muhammed.

– Vi anser disse karikaturene som akseptable. De krenker ikke profeten, sier Hammami ifølge nyhetsbyrået AFP.

Han får støtte fra Dalil Boubakeur ved den store moskeen i Paris, som ber muslimer om å «unngå store følelsesmessige reaksjoner og respektere ytringsfriheten».

Forbudt i Egypt

Egypts president Abdel Fattah al-Sissi har også vedtatt å forby utenlandske publikasjoner som fornærmer religioner. Egyptiske myndigheter var likevel tidlig ute med å fordømme Paris-terroren. De fengsler selv journalister, men er også offer for islamistiske grupper, særlig på Sinaihalvøya.

Så langt har ingen i maktposisjon i Midtøsten sett seg tjent med å bruke Charlie Hebdo. Det kan endre seg, særlig nå som den nye utgaven er ute og tegningene igjen vil få mye oppmerksomhet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt