NRK Meny
Normal

Iran bøyer ikke av for stormaktene

Iran er klar til å se med positive øyne på et forslag fra USA om nye samtaler. Men det er ikke det samme som at landet vil gi opp atomprogrammet sitt.

President Mahmoud Ahmadinejad
Foto: BEHROUZ MEHRI / AFP

- Dette er et ulovlig og ulogisk krav. Det skader nasjonens verdighet, sier en talsmann for regjeringen, Gholam Hossein Elham.

Dermed nekter Iran å gå med på Vestens krav om å stanse anrikingen før nye samtaler.

Toppmøte i London

De fem faste landene i FNs sikkerhetsråd samt Tyskland møttes i London i dag for å diskutere om det er på tide å stramme inn sanksjonene mot Iran.

- Vi ønsker en forhandlingsløsning, men landene på møtet har begynt å arbeide med et forslag til en ny FN-resoulsjon som innebærer flere sanksjoner mot Iran, heter det i en uttalelse fra det britiske utenriksdepartementet i kveld. 

De seks landene skal ha et telefonmøte torsdag for å arbeide videre med resolusjonsteksten.

Samtidig bidrar stadig flere ledere til ”dialogen” om Irans uvillighet til å følge kravene fra FN.

President Mahmoud Ahmadinejads erklæring om at Irans atomprogram verken har ”bremser eller revers”, fikk utenriksminister Condoleezza Rice til å svare at det Teheran trenger, er ”en stoppknapp”.

 

Ultraortodokse jøder i Jerusalem ba søndag om at Irans president skulle dø.
Foto: ODED BALILTY / AP

Deretter uttrykte Russlands utenriksminister Sergej Lavrov bekymring over ryktene om at USA planlegger å angripe Irans atominstallasjoner.

Urolig markedet

USAs visepresident Dick Cheney roet neppe gemyttene ved å  understreke at alle muligheter fortsatt ligger på bordet når stormaktene diskuterer tiltak mot Iran.

Samtidig bidrar truslene mot Iran – og Irans trusler mot Vesten – til å uroe oljemarkedet. Iran er verdens fjerde største oljeprodusent, og ytterligere innstramminger av sanksjonene kan påvirke oljeprisen sterkt.

Stormaktsmøtet i London i dag er trolig det første av en serie tilsvarende møter de neste ukene. Dagens møte vil trolig vare til godt utpå kvelden.

 

Kirkeledere fra USA i Iran
Foto: AMIR POURMAND / AP
Irans atomanlegg - kun kart ingen forklaring.
Foto: Grafisk / NRK

 

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt