Iran avviser Netanyahus påstander som propaganda

Irans statlige fjernsyn avviser Netanyahus påstander som ren propaganda, etter at Israels statsminister mandag anklaget landet for å bryte atomavtalen og utvikle atomvåpen i hemmelighet.

Javad Zarif

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif avviste mandag på humoristisk vis Netanyahus siste utspill. På twitter harseleres det over Netanyahus slide show med paralleller til presentasjonen i FN i 2012.

Foto: FRANCOIS LENOIR / Reuters

Israels statsminister mener å kunne føre bevis for at atomavtalen med Iran bygger på en bløff og anklager landet for å ha hatt «et hemmelig våpenprogram som de i årevis har skjult for verdenssamfunnet».

Det kom frem under en pressekonferanse i Tel Aviv mandag kveld.

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), som overvåker det iranske atomprogrammet og landets installasjoner tett, konkluderer på sin side med at Iran overholder avtalen som trådte i kraft i 2016.

Iransk fjernsyn avviser anklagene mandag kveld som ren propaganda, og sier at Netanyahus påstander verken er nye eller har rot i virkeligheten.

– Hans påstander er ikke nye ... fulle av grunnløse anklager ... og propaganda mot Irans atomarbeide, lød det i kringkastingen.

Benjamin Netanyahu

Foran en hylle med ringpermer presenterte Benjamin Netanyahu et slideshow mandag kveld som angivelig skulle vise at Iran har løyet om sitt atomprogram.

Foto: Sebastian Scheiner / AP

Høstet latter i FN i 2012

Netanyahu høstet latter og hoderysting da han fra FNs talerstol i 2012 viste fram en stor plansje som viste en tegneserieaktig bombe med tent lunte, og hevdet at Iran var kort tid unna å utvikle et atomvåpen.

Dette ble senere avvist av IAEA og sett på som et forsøk fra Israels side på å torpedere forhandlingene om en atomavtale med Iran.

Etter pressekonferansen mandag var det flere som trakk paralleller til hendelsen, blant annet Sveriges tidligere statsminister Carl Bildt på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Dagens atomavtale ikke bærekraftig

Iran mener dog at avtalen i sin nåværende form ikke lenger bærekraftig for Iran, ifølge landets viseutenriksminister Abbas Araghchi.

– Avtalens status quo er ganske enkelt ikke bærekraftig for oss, uansett om amerikanerne trekker seg fra avtalen eller ikke, sier Araghchi.

Til tross for at de økonomiske sanksjonene mot Iran ble opphevet i 2016, tar europeiske banker fortsatt ikke sjansen på å finansiere vestlige investeringer i landet. Det skyldes ifølge Araghchi frykt for amerikanske straffetiltak.

Tehran

Irans valuta har vært i fritt fall den siste tiden og økt presset på president Hassan Rouhani.

Foto: ATTA KENARE / AFP

Økonomiske løfter viktigst

Utenriksminister Mohammad Javad Zarif har også understreket at det er viktigere for Iran at vestlige land holder sine økonomiske løfter, enn om USA trekker seg fra atomavtalen eller ikke.

President Hassan Rouhani er under økende press i Iran og sliter med å sette sine økonomiske reformer ut i livet, som følge av at de vestlige investeringene lar vente på seg.

Atomavtalen med Iran, som trådte i kraft i januar 2016, gir internasjonalt innsyn i det iranske atomprogrammet, mot at vestlige land opphever sine økonomiske sanksjoner mot landet.

Avtalen ble inngått med EU, Tyskland, Frankrike, Storbritannia, Russland, Kina og USA. Trump betegner den som en katastrofe og truer med å trekke USA fra avtalen innen 12. mai dersom den ikke blir reforhandlet.

Hassan Rouhani

President Hassan Rouhani er under økende press i Iran fordi vestlige investeringene lar vente på seg.

Foto: TASNIM NEWS AGENCY / Reuters

Avfeier Netanyahus påstander

Avisa The Guardians utenriksredaktør Julian Borger avfeier også Netanyahus påstander og skriver at IAEA hadde tilgang på den samme dokumentasjonen før 2011.

– Amerikansk etterretning hadde det trolig også før den tid. Dette er gjenbruk, skriver Borger påTwitter.

Edward Price, som jobbet for CIA i ti år fram til 2017 og også satt i president Barack Obamas nasjonale sikkerhetsråd, bekrefter dette.

– Det Netanyahu la fram i dag, var nytt for USA … for over et tiår siden. Etterretningstjenesten nedgraderte deler av sin vurdering av dette i 2007, tvitrer han.

Laster Twitter-innhold

Harselas på Twitter

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif avviste tidligere mandag på humoristisk vis Netanyahus siste utspill.

– Han er som en guttunge som ikke klarer å slutte med å rope ulv, igjen og igjen, sa han.

Benjamin Netanyahu

Netanyahus slideshow mandag kveld har utløst latter på Twitter.

Foto: AMIR COHEN / Reuters

Netanyahus pressekonferanse har utløst mye humor og harselas på Twitter, der mange også påpeker at Netanyahu er i hardt vært på hjemmebane, der politiet i over ett år har etterforsket ham og konen Sara for korrupsjon.

Les: Netanyahu i nye politiavhør

Ifølge politiet har Netanyahu og hans familie blant annet tatt imot bestikkelser til en verdi av over 2,2 millioner kroner og konkludert med at den israelske statsministeren bør tiltales for korrupsjon og økonomisk utroskap.

Laster Twitter-innhold
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt