Her blir Irans nye president avbrutt av en demonstrant

I sin første pressekonferanse etter presidentvalget i Iran, åpnet Hassan Rohani for et samarbeid og større åpenhet rundt landets atomprogram, før han ble avbrutt av en demonstrant på direktesendt tv.

En mann ropte slagord under Rohanis pressekonferanse.

Video: Irans nye president Hassan Rohani ble avbrutt under dagens pressekonferanse

– En avtale bør baserer seg på åpenhet og gjensidig tillit, sa Rohani i dag på sin første pressekonferansen etter at han fredag ble valgt til landets neste president i første valgomgang.

– Men verden og USA må respektere Irans rett til å ha et atomprogram, og vi vil fortsette å anrike uran. USA må heller ikke legge seg opp i Irans indre anliggende, uttalte Rohani før en mann kom stormende opp fra publikum.

– Rohani, husk at Mir-Hossein må være til stede, ropte mannen på direktesendt tv, før sikkerhetsvakter fikk lagt han i bakken og førte han ut. Like etter forlot Rohani også podiet.

Mir-Hossein Mousavi er en kjent iransk reformistpolitiker som blant annet var statsminister i landet på slutten av 80-tallet. Han har sittet fengslet siden 2011, og var presidentkandidat under det mye kritisert 2009-valget som Ahmadinejad vant.

Vil redde økonomien

Men før det hadde Irans nyvalgte president sagt at han vil følge en konstruktiv vei i forholdet til verden. .

– Regjeringen vil følge opp nasjonale mål på veien for å redde landets økonomi, gjenopplive etikken og konstruktiv samhandling med verden gjennom moderasjon, sa Rohani, som understreket at valget av ham var «mer enn et valg».

– Det var et rop fra flertallet av folket om moderasjon og respekt, mot ekstremisme. Iran har innledet et nytt kapittel med moderasjon, tilføyde han.

– Jeg skal ikke glemme løftene jeg kom med i valgkampen, men det jeg kan si nå, er at denne æraen med tristhet er over, understreket han med klar referanse til de åtte årene Mahmoud Ahmadinejad har sittet som president.

Rohani har også tidligere signalisert at han ønsker en mindre konfronterende utenrikspolitikk, og blant annet lagt vekt på å finne løsninger i atomspørsmålet med håp om at det internasjonale samfunnet kan lette sanksjoner. Noe han nå gjentar i sin første tale som president.

Positiv, men avventende

I går uttalte Norges utenriksminister Espen Barth Eide at disse signalene er positive, men at han vil avvente å se hva som skjer.

– Signalene som har kommet er positive, og jeg mener vi skal møte de med en positiv forhåpning fra det internasjonale samfunnets side. Hvis det er riktig er det veldig velkomment. Det gjenstår å se, sier Eide til NRK.

Rohani har også tidligere sagt at han vil innføre et «borgerrettighetscharter», uten at det er nærmere spesifisert hva det skal innebære.

Syria

Rohani advarte også mot en militær intervensjon i Syria, en uttalelse som kommer dagen etter at den britiske avisen The Independent siterte kilder på at Iran vil sende 4000 soldater for å støtte Assad-regimet i det borgerkrigsherjede landet.

– Krisen i Syria må løses av det syriske folket. Ve er motstandere av terrorisme, borgerkrig og militær intervensjon. Forhåpentligvis vil det igjen bli fred i Syria med hjelp fra nabolandene og resten av verden, sa Rohani som understreket at det nåværende Assad-regimet må bli sittende frem til det neste presidentvalget i landet i 2014.

SISTE NYTT

Siste nytt