Hopp til innhold

Kjemper for å fjerne IS fra Saddams hjemby

Irakiske regjeringsstyrker har i dag gått inn i byen Tikrit som Den islamske staten (IS) hittil har kontrollert. Det meldes om harde kamper om en symbolsk svært viktig by.

Harde kamper om Tikrit

INTENSE KAMPER: Irakiske regjeringssoldater kjemper mot IS-styrker inne i Tikrit.

Foto: Ap

Irakiske regjeringssoldater og sjia-milits gikk i dag inn i bydelen Qadisiyah i Tikrit.

– Vi kjemper nå for å fjerne IS-styrker fra denne bydelen, sier en irakisk general til nyhetsbyrået Reuters. Irakerne skal nå ha fått kontroll over et sykehus som ligger nær sentrum av Tikrit.

Harde kamper

Ifølge meldingene fra Tikrit er kampene svært harde. IS har minelagt noen områder i byen og de har utplassert snikskyttere.

Irakiske styrker i Tikrit

OFFENSIV: Irakiske styrker feirer at de er inne i Tikrit.

Foto: AHMAD AL-RUBAYE / Afp

Det er nå ti dager siden det irakiske forsvaret innledet en storstilt offensiv mot ekstremistene i IS. Mer enn 30 000 soldater og militsmedlemmer deltar. Dermed er dette den største offensiven siden IS erobret store deler av Nord-Irak i fjor.

Les også: Brende: Har stanset fremveksten til den Islamske Stat

Saddams hjemby

kamper mot IS i Tikrit Irak

VIDEO: Se bilder fra kampene om Tikrit.

Tikrit ligger i et hovedsakelig sunnimuslimsk område 150 kilometer nord for hovedstaden Bagdad. Tikrit er fødebyen til Iraks tidligere diktator Saddam Hussein.

Byen ble inntatt av IS i mai 2014. Den ytterliggående gruppa fikk da hjelp av militante irakiske sunnimuslimer som lenge har vært i konflikt med den sjiadominerte regjeringen i Bagdad.

Les også: 30.000 soldater mot IS i Irak

Første by

For myndighetene i Irak er det svært viktig at denne offensiven lykkes. Tikrit er den første større byen de irakiske militære forsøker å ta tilbake fra IS. Hvis de klarer det, er det neste målet millionbyen Mosul, der IS-ledelsen har sitt hovedkvarter.

Irakiske styrker går mot Tikrit

STORE STYRKER: Irakiske soldater og sjiamilits i stort antall i Tikrit.

Foto: AHMAD AL-RUBAYE / Afp

Jagerfly fra USA og arabiske land har den siste tiden bombet IS-stillinger i Irak og Syria, og mye tyder på at jihadistene har blitt svekket.

Men de er fortsatt i stand til å yte kraftig motstand.

Les også: Enda en oldtidsby rasert av IS

SISTE NYTT

Siste nytt