Irakiske soldater reparerte kirken

De irakisk-kurdiske soldatene klatret sammen med lokale opp på kirketaket i Bashiqa for å sette korset på plass. IS raserte gudshuset og kirkegården mens de hadde kontroll over byen.

I Bashiqa, Irak

Mennene smiler etter å ha fått de tunge steinene på plass. Mar Korkeiskirken i i Bashiqa har igjen et kors på taket.

Foto: AP

Fader Afram

Fader Afram holdt gudstjeneste i den ortodokse kirken fra 1884.

Foto: Reuters

De kurdiske soldatene klatret opp på taket av Mar Korkeiskirken sammen med flere beboere i byen. Sammen fikk de lirket de tunge steinblokkene på plass slik at det ble tydelig for alle at det her er en kirke.

Korset var det første IS ødela

Kirkeklokkene ringte og fader Afram kunne igjen samle folk til gudstjeneste.

– Det første IS gjorde var å ødelegge korset. Vi ønsket å erstatte det for å fortelle IS at vi fremdeles er her og at vi ikke har tenkt å forlate stedet, sa presten til nyhetsbyrået AP.

Inne i kirken er ødeleggelsene store. Vinduer er blitt knust og inskripsjoner på veggen er skjult bak sort maling. Kirkegården var også vandalisert, gravstøtter er veltet og overmalt.

Bashiqa ligger 20 kilometer øst for Mosul. De kurdiske Peshmergasoldatene kom dit for ti dager siden som en del av offensiven mot det som har vært terrororganisasjonens hovedsete.

– Det er godt de er borte, men hvor glade kan vi egentlig være? Se på dette kaoset, sa 22 år gamle Youssef Ragheed som rømte fra Bashiqa da IS kom dit.

Da IS erobret Mosul for to år siden fikk de kristne som bodde der valget mellom å konvertere til islam eller å bli drept, melder Reuters.

Nord i Irak har det eksistert kristne menigheter siden det første århundre, men antall kristne falt kraftig etter Saddam husseins fall.

Statue i Bashiqa

Det er ikke bare kirken i Bashiqa som ble vandalisert av IS. Denne statuen ble også ødelagt.

Foto: ALAA AL-MARJANI / Reuters

Kastet sløret

Utenfor Bashiqa oppholder flyktninger seg som venter på at soldatene skal frakte dem til en flyktningleir. En av dem er 16 år gamle Afrah fra Tikrit som har vært halvannet år i byen Bawiza, nord for Mosul. Hun og familien ble fraktet dit av IS og brukt som levende skjold.

Nå har hun kommet seg unna og håper at hun få et slags normalt liv igjen. Hun forteller at det første hun gjorde var i rive av seg sløret som skjulte ansiktet hennes.

– Jeg har mistet to års utdanning. Nå vil jeg fullføre studier og utdanne meg til tannlege, sier hun til Reuters.

Flere tusen har kommet seg ut fra Mosul og de små byene i området etter at angrepene på IS startet. Ifølge FN er det rundt 56.000 mennesker på flukt.

– Vi har ventet siden i går. Her er det ingen tepper, barna får ikke sovet fordi de fryser og alle blir syke, sier Jasem Yasin, også han fra Bawisa.

Fortsetter inn i Mosul

Samtidig fortsetter framrykkingen inn i Mosul. I morgentimene lørdag rykket irakiske regjeringsstyrker inn i bydelene Muharabeen og Ulma, etter å ha frigjort området Tahrir fredag, sier generalmajor Sami al-Aridi i de irakiske spesialstyrkene.

Al-Aridi forteller at ekstremistgruppa IS svarer på framrykkingen med snikskyttere, panservernraketter og bombekastere.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt