NRK Meny
Normal

For åtte år siden flyktet hun fra hjemlandet, nå må hun flykte på ny

Etter at USA invaderte Irak i 2003, ble det ulevelig for innbyggerne å bli værende i hjemlandet. For mange ble løsningen å flykte til nabolandet Syria. Nå, åtte år senere, er de nødt til å flykte fra en ny krig.

Irakisk flyktning i Syria

En irakisk flyktning er nettopp ankommet med buss til Bagdad fra Syria.

Foto: AHMAD AL-RUBAYE / Afp

I juli kom irakiske familier i busslaster tilbake til Bagdad, åtte år etter at de hadde forlatt landet - på flukt fra krigshandlingene.

Opprør siden mars

Irakiske flyktninger tilbake i Baghdad

En familie er tilbake i Bagdad i Irak etter å ha søkt tilflukt i Syria.

Foto: AHMAD AL-RUBAYE / Afp

Siden midten av mars har opprørere og politi i Syria barket sammen i demonstrasjoner over krav om at landet må innføre demokratiske reformer, større frihet for folket og ikke minst at det sittende regimet må gå av.

Ifølge FN har volden i Syria per 30.juni kostet minst 1350 menneskeliv. Minst 10 000 personer er arrestert eller savnet siden opprøret startet, og 10 000 syrere har flyktet til nabolandene.

Landet har lenge vært et tilfluktssted for flyktninger fra andre land. Blant annet kom hundretusener av irakere til landet i tiden etter USAs invasjon i 2003. De ser seg nå nødt til å flykte hjem igjen.

Les mer: Ville ikke blitt noen Irak-invasjon

Slet med å håndtere flyktningestrøm

Den store tilstrømningen av irakere til landet har i perioder skapt store problemer for Syria. FN meldte i 2007 at flyktningestrømmen førte til økt inflasjon og at velferdsordninger ble presset til det ytterste i landet.

80 prosent av alle de irakiske flyktningene som befant seg i Syria i 2007, oppholdt seg i hovedstaden Damaskus, meldte FN. Fra før av hadde byen slitt med mangel på boliger og dårlig vannforsyning.

Innen juni 2007 skal 1,4 millioner irakere ha tatt seg inn i Syria for å søke tilflukt. I oktober samme år besluttet Syria å stenge grensene mot Irak for å stanse den enorme menneskestrømmen.

Irakiske flyktninger reiser fra Syria

1,4 millioner skal inntil juni 2007 ha tatt seg over grensene til Syria fra Irak.

Foto: AHMAD AL-RUBAYE / Afp

Syrerne rømmer til Tyrkia

Nå, fire år etter at de stanset inntoget av flyktninger fra nabolandet, reiser irakerne selv ut av Syria - på flukt fra voldshandlingene fra regjeringsstyrkene og opprørerne.

Syrerne selv strømmer inn i nabolandet Tyrkia fra den syriske Khirbet al-Joz-regionen. I løpet av to uker i juni hadde over 10.000 flyktet til Tyrkia, der de er plassert i ulike leire.

Les mer: Tyrkia hjelper syriske flyktninger

– 271 drepte i juni

Irak preges også av voldshandlinger.

Landet herjes fortsatt av terroraksjoner - i juni mistet 271 irakere livet av bilbomber, veibomber eller i skuddvekslinger.

Tallet er det høyeste antall drepte på en måned i år.

– 271 irakere drept i juni

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt