Hopp til innhold

Irakisk milits: Saudi-Arabia har åpnet helvetes porter

Sjiamuslimer raser etter henrettelsen av den skriftlærde Nimr al-Nimr. Saudi-Arabia har åpnet portene til helvete, mener den innflytelsesrike Badr-militsen i Irak.

Demonstrasjon og anti-saudiske slagord etter henrettelsen av Nimr al-Nimr

Henrettelsen av sjeik Nimr provoserer sjiamuslimer verden over. Her fra Bahrain hvor det har vært protester og anti-saudiske slagord i dag.

Foto: HAMAD I MOHAMMED / Reuters

Det er frykt for økt politisk spenning i regionen. Flere ledere i Iran, Irak og Libanon retter kraftig skyts mot kongedømmet etter henrettelsene.

– Dette er en stor kriminell handling som har åpnet portene til helvete, sier en av Badr-militsens parlamentarikere, Qassim al-Araji, til bevegelsens egen tv-kanal al-Ghadeer.

Den irakiske politikeren Qassim al-Araji

Qassim al-Araji leder Badr-organisasjonens blokk i parlamentet.

Foto: Skjermdump fra Facebooksiden til Alghadeer Satellite Channel

Militsen, som også har en politisk ving, ber myndighetene i Bagdad kutte de diplomatiske båndene til Saudi-Arabia. Kongedømmet gjenåpnet sin ambassade i Irak denne uka.

En annen militsgruppe med støtte fra Iran, Asaib Ahl al-Haq, beskylder Saudi-Arabia for å ha et ønske om å øke konfliktnivået mellom sunnier og sjiaer.

Nimr al-Nimr er avretta i Saudi-Arabia.

Kraftige reaksjoner etter at Sjeik Nimr al-Nimr ble henrettet i Saudi-Arabia i dag.

Foto: Uncredited / Ap

Mener Saudi-Arabia løper IS' ærend

Henrettelsen tjener IS' interesser, mener sjiapolitikeren Humam Hamoudi, som var sentral i grunnlovsarbeidet.

Humam Hamoudi er en av Iraks mest innflytelsesrike politikere

Humam Hamoudi ledet i 2005 komiteen som forfattet Iraks grunnlov.

Foto: POOL / REUTERS

– Henrettelsen av sjeik al-Nimr er en tjeneste til Daesh, som baserer seg på ekspansjon ved å fyre opp under sekterisk krigføring, sier Hamoudi, som bruker det arabiske akronymet Daesh på IS.

Han er medlem av det mektige sjiapartiet «Iraks høyeste islamske råd» (ISCI), som tidligere hadde nære bånd til Badr-militsen.

Maliki: Saudi-Arabias lederskap vil falle

Iraks tidligere statsminister Nouri al-Maliki (2006–2014) mener henrettelsen av den sjiamuslimske skriftlærde markerer slutten på Saudi-Arabias regjering.

Iraks tidligere statsminister Nouri al-Maliki

Nouri al-Maliki har nære bånd til Iran. Sjiamuslimen styrte Irak fra 2006 til 2014.

Foto: Hadi Mizban / Ap

– Vi fordømmer på det sterkeste disse avskyelige sekteriske handlingene og forsikrer om at henrettelsen av sjeik Nimr vil velte Saudi-regimet, på samme måte som henrettelsen av martyren Mohammed Baqir al-Sadr tilrettela for å fjerne Saddam Hussein, sier Maliki.

Den sjiamuslimske ideologen, filosofen og skriftlærde Sadr var storayatolla i Irak. Han ble henrettet under Husseins regime i 1980.

En kvinne holder en tegning av den henrettede sheik Nimr

En demonstrant i landsbyen Sanabis i Bahrain protesterer mot henrettelsen av sjeik Nimr.

Foto: HAMAD I MOHAMMED / Reuters

Hizbollah: Henrettelsen av Nimr var et politisk drap

Den sjiamuslimske Hizbollah-bevegelsen i Libanon mener henrettelse var et politisk drap.

Den egentlige årsaken til henrettelsen var «at sjeik Nimr krevde bedre rettigheter for et undertrykt folk», heter det i en uttalelse fra den iranskstøttede Hizbollah-bevegelsen.

Uttalelsen henviser til den sjiamuslimske minoriteten i Saudi-Arabia. Sjiamuslimene mener de blir diskriminert i det sunnidominerte landet.

Irans åndelige leder ayatolla Ali Khamenei har lagt ut en hyllest til den prominente shialærde med tittelen «oppvåkning kan ikke undertrykkes»:

Laster Twitter-innhold

Frykter opptrapping

EU er bekymret over utviklingen og advarer om at henrettelsen kan få «farlige konsekvenser» for ytringsfrihet, politiske rettigheter og i krigen mot terror.

– Henrettelsen av Nimr al-Nimr forsterker vår bekymring for en økende spenning og splid i regionen, sier en talsperson på vegne av det tyske utenriksdepartementet.

Norge har sendt ut en melding der Saudi-Arabias bruk av dødsstraff fordømmes.

Laster Twitter-innhold

– Det regionen trenger, er mer forsoning, ikke minst fram mot Syria-forhandlingene. Det pålegger ledere i både Saudi-Arabia og Iran et stort ansvar, sier utenriksminister Børge Brende.

SISTE NYTT

Siste nytt