Irak: Væpna angrep mot kurdisk by

Væpnede opprørere med selvmordsvester har angrepet hovedpolitistasjonen og flere offentlige bygninger i den irakiske byen Kirkuk som styres av kurderne. Det melder BBC og flere nyhetsbyråer. Terrororganisasjonen IS hevder de står bak angrepet.

Bør pelsdyrnæringen legges ned? Høyre mot høyre i debatt. LO-flertall for vern av Lofoten og Vesterålen. –Usolidarisk, mener Høyres Tina Bru.

Selvmordsbombere slo fredag morgen også til mot et vannkraftverk som er under bygging av et iransk selskap i Dibis, 40 kilometer nordvest for Kirkuk.

Kirkuk ligger rundt 180 kilometer nord for Bagdad og sørøst for Mosul, der irakiske regjeringsstyrker og allierte militsgrupper denne uka innledet en offensiv mot IS.

Les mer: USA: – IS bruker sennepsgass og menneskelige skjold

Vitner forteller om kraftig skuddveksling og eksplosjoner flere steder i byen Kirkuk og at minst to politianlegg og et vannkraftverk utenfor byen er angrepet, ifølge BBC og flere nyhetsbyråer. Den kurdiske TV-stasjonen Rudaw viser røyk som stiger opp fra byen.

Fortsatt kamper

En høytstående polititjenestemann sier til AFP at jihadistene forsøker å ta over deler av Kirkuk, og at det fremdeles pågår sporadiske kamper mellom dem og politiet på forskjellige steder i byen.

Han sier videre at rundt seks politimenn så langt er drept i kampene, mens tolv av opprørerne er døde.

Selvmordsbombere slo fredag morgen også til mot et vannkraftverk som er under bygging av et iransk selskap i Dibis, 40 kilometer nordvest for Kirkuk.

Dødstallene varierer umiddelbart etter angrepet, og AP melder at irakisk politi har opplyst om at elleve mennesker så langt er bekreftet døde etter angrepet på kraftverket, inkludert to iranske statsborgere.

Ifølge politiet skal tre menn ha angrepet kraftverket, tatt ti ansatte som gisler, og bedt om å bli tatt med til de to iranerne som jobbet der.

Drepte på kraftverk

En av de ansatte skal ha tatt angriperne med til iranerne før han rømte. Opprørerne skal så ha drept de to iranerne og de resterende ansatte og senere detonert selvmordsbombene sine etter kamper med politiet.

Borgermesteren sier at angrepet førte til kamper mellom sikkerhetsstyrkene og opprørerne og at en av selvmordsbomberne ble drept før bomben ble utløst. To andre skal selv ha utløst selvmordsbombene, ifølge borgermesteren.

Det IS-kontrollerte nettstedet Amaq melder at opprørerne har tatt kontroll over en av de offentlige bygningene, noe som benektes av guvernøren i byen, Najmadin Karim.

Ifølge Rudaw TV har alle bortsett fra to av dem som deltok i angrepene mot Kirkuk drept av kurdiske styrker. De to som fortsatt er i live skal nå ha barrikadert seg inne i et hotell.

Kurdisk oljeby

Angriperne ska ha vært bevæpnet med maskingevær og ekplosiver da de angrep en politistasjon. Terrororganisasjonen hevder de står bak angrepet og at målet er den irakiske regjeringa, ifølge det IS-drevne nyhetsbyrået Aamaq. Men det er ikke bekreftet at IS står bak.

Likevel settes angrepet i sammenheng med offensiven for å gjenerobre Iraks nest største by, Mosul, fra IS.

Kirkuk er en oljeby rundt 290 kilometer nord for Bagdad som både Iraks regjeringa og kurderne ønsker kontroll over. Byen har flere ganger blitt angrepet av IS.

Det er nå innført portforbud i byen inntil videre, ifølge irakiske medier.

Les mer: Forsker: Mosul kan ende som Berlin etter andre verdenskrig

(Saken blir oppdatert)

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt