Irakisk journalist til NRK: – Hæren har kollapset totalt

Onsdag kveld satte irakiske myndigheter inn luftstyrker mot islamistene som har tatt kontrollen over store områder i Nord-Irak. – Det foregår allerede en massakre i Bagdad, sier den irakiske journalisten Uthman al-Mokhtar til NRK.

ISIL

Et bilde gjort tilgjengelig gjennom militantenes Twitter-konto, som angivelig skal vise til ISIL-opprørere. Opprørerne skal henge opp et flagg på et militærfort ved grensen til Syria.

Foto: - / Afp

Uthman al-Mokhtar

Den irakiske journalisten Uthman al-Mokhtar sier til NRK at hæren i landet har kollapset totalt.

Foto: Privat / Privat

Den ene byen etter den andre er i ferd med å falle i hendene på ekstreme islamister, ledet an av opprørsgruppa Den islamske staten i Irak og Levanten i Irak. Onsdag kveld satte irakiske myndigheter inn luftstyrker mot islamistene som har tatt kontrollen over store områder i Nord-Irak.

Ifølge en statlig TV-kanal angrep militærhelikoptre opprørere fra Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) i Salah-al-Din-provinsen, sør for storbyen Mosul, som blant andre ISIL har tatt kontroll over.

Den irakiske journalisten Uthman al-Mokhtar er i Bagdad, og jobber blant annet for Washington Post. Al-Mokhtar hevder på telefon til NRK at så mye som halvparten av landet kan være under kontroll av forskjellige islamistiske grupperinger.

– Disse områdene er under kontroll av flere forskjellige væpnede grupper. Hæren har kollapset totalt, sier Uthman al-Mokhtar.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Islamistiske opprøere er på frammarsj i Nord-Irak. Reportasje fra Dagsrevyen, reporter Hallvard Sandberg.

VIDEO: Mange irakere flykter østover, på grunn av uroen nord i Irak. Reporter Hallvard Sandberg.

Uoversiktlig

Han forklarer at situasjonen er svært uoversiktlig, men at det nå begynner å bli klart at det er en rekke forskjellige grupper som kjemper for å ta kontroll over ulike byer, ikke bare «Daesh». Daesh er det arabiske navnet på ISIL, og ifølge den irakiske journalisten gruppen som er best bevæpnet.

– Men de andre gruppene har mannskap. Mennene kommer fra byene, de kjenner områdene veldig godt, bedre enn Daesh.

– Hva vil disse væpnede gruppene med Irak?

– Idag har disse gitt en slags erklæring, der de ga amnesti til alle politifolk i områdene som de tok over. De har også sagt at de vil skape endringer som valget ikke har klart å få til. De vil ikke være «second class citizens», sier al-Mohtar.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Irak

Et etterlatt militærkjøretøy i Tikrit. Flere steder har islamistene møtt mindre motstand enn forventet i sin frammarsj.

Foto: STRINGER/IRAQ / Reuters

Hastemøte

NATO-ambassadørene holdt onsdag kveld et hastemøte om situasjonen i Irak. Det var Tyrkia som ba om møtet etter at islamister har tatt 80 tyrkiske statsborgere til fange i landet.

De tyrkiske statsborgerne holdes som gisler i byen Mosul etter at islamistgruppen ISIL erobret den.

– Tyrkia orienterte de andre allierte om situasjonen i Mosul og gislene, opplyser en NATO-kilde som også forteller at det var snakk om et rent informasjonsmøte og ikke et møte i tråd med NATO-traktatens artikkel fire, som gir medlemslandene rett til å kalle inn til rådslagning hvis de føler at sikkerheten er truet.

Irakiske sikkerhetsstyrker var onsdag i kamp med militante opprørere nord for byen Samarra.

Meldingene kom kort tid etter at kilder i det irakiske politiet sier byen Tikrit hadde falt til jihadistgruppa Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL). Samarra ligger sør for Tikrit, og ISIL ser ut til å ha startet en lynoffensiv sørover mot Bagdad.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Irak

Mennesker rydder opp etter en selvmordsbombe i Sadr City, Bagdad onsdag. Situasjonen i landet er svært spent, etter at islamister har tatt kontroll over store deler av Nord-Irak.

Foto: Karim Kadim / Ap

Køer hos reisebyråer

Al-Mokhtar sier til NRK at folk i Bagdad nå frykter det verste.

– Det er kjempekøer både hos reisebyråer for land og flytransport. Folk frykter at det kommer til å oppstå kamper i Bagdad. Hvis de hellige plassene til shia-muslimene blir angrepet, frykter man at det kommer til å bli full etnisk krig mellom sunni og shia-muslimer.

De militante islamistene har så langt tatt nye landområder i Irak i et stort tempo, uten særlig motstand fra den irakiske hæren.

– Hvis den irakiske hæren kollapser, kommer det til å oppstå kamper mellom de væpnede gruppene og shia-militsgruppene som er støttet av Iran, som Hizbollah i Irak. Da kommer det til å bli en etnisk konflikt, sier. al-Mohtar.

37 drept onsdag

Minst 37 mennesker er drept i en rekke angrep i Irak onsdag ettermiddag. Minst et av angrepene ble utført av en selvmordsbomber.

Selvmordsbomberen tok minst 15 mennesker med seg i døden da vedkommende angrep et møte mellom sjiamuslimske ledere i Sadr-distriktet i Bagdad.

– Frykter du en massakre i Bagdad?

– Ja. Massakren foregår allerede, med så mange bilbomber og rakettnedslag, sier den irakiske journalisten.

SISTE NYTT

Siste nytt

Blinken: – Diplomatiet fortsetter, USA vil svare på russiske sikkerhetskrav

Russland og USA vil fortsette å snakke om Ukraina-konflikten og om russiske sikkerhetsgarantier. Det sa utenriksministrene Sergej Lavrov og Antony Blinken etter møtet i Genève i dag.