Hopp til innhold

Irakisk journalist til NRK: – Hæren har kollapset totalt

Onsdag kveld satte irakiske myndigheter inn luftstyrker mot islamistene som har tatt kontrollen over store områder i Nord-Irak. – Det foregår allerede en massakre i Bagdad, sier den irakiske journalisten Uthman al-Mokhtar til NRK.

ISIL

Et bilde gjort tilgjengelig gjennom militantenes Twitter-konto, som angivelig skal vise til ISIL-opprørere. Opprørerne skal henge opp et flagg på et militærfort ved grensen til Syria.

Foto: - / Afp

Uthman al-Mokhtar

Den irakiske journalisten Uthman al-Mokhtar sier til NRK at hæren i landet har kollapset totalt.

Foto: Privat / Privat

Den ene byen etter den andre er i ferd med å falle i hendene på ekstreme islamister, ledet an av opprørsgruppa Den islamske staten i Irak og Levanten i Irak. Onsdag kveld satte irakiske myndigheter inn luftstyrker mot islamistene som har tatt kontrollen over store områder i Nord-Irak.

Ifølge en statlig TV-kanal angrep militærhelikoptre opprørere fra Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) i Salah-al-Din-provinsen, sør for storbyen Mosul, som blant andre ISIL har tatt kontroll over.

Den irakiske journalisten Uthman al-Mokhtar er i Bagdad, og jobber blant annet for Washington Post. Al-Mokhtar hevder på telefon til NRK at så mye som halvparten av landet kan være under kontroll av forskjellige islamistiske grupperinger.

– Disse områdene er under kontroll av flere forskjellige væpnede grupper. Hæren har kollapset totalt, sier Uthman al-Mokhtar.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Islamistiske opprøere er på frammarsj i Nord-Irak. Reportasje fra Dagsrevyen, reporter Hallvard Sandberg.

VIDEO: Mange irakere flykter østover, på grunn av uroen nord i Irak. Reporter Hallvard Sandberg.

Uoversiktlig

Han forklarer at situasjonen er svært uoversiktlig, men at det nå begynner å bli klart at det er en rekke forskjellige grupper som kjemper for å ta kontroll over ulike byer, ikke bare «Daesh». Daesh er det arabiske navnet på ISIL, og ifølge den irakiske journalisten gruppen som er best bevæpnet.

– Men de andre gruppene har mannskap. Mennene kommer fra byene, de kjenner områdene veldig godt, bedre enn Daesh.

– Hva vil disse væpnede gruppene med Irak?

– Idag har disse gitt en slags erklæring, der de ga amnesti til alle politifolk i områdene som de tok over. De har også sagt at de vil skape endringer som valget ikke har klart å få til. De vil ikke være «second class citizens», sier al-Mohtar.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Irak

Et etterlatt militærkjøretøy i Tikrit. Flere steder har islamistene møtt mindre motstand enn forventet i sin frammarsj.

Foto: STRINGER/IRAQ / Reuters

Hastemøte

NATO-ambassadørene holdt onsdag kveld et hastemøte om situasjonen i Irak. Det var Tyrkia som ba om møtet etter at islamister har tatt 80 tyrkiske statsborgere til fange i landet.

De tyrkiske statsborgerne holdes som gisler i byen Mosul etter at islamistgruppen ISIL erobret den.

– Tyrkia orienterte de andre allierte om situasjonen i Mosul og gislene, opplyser en NATO-kilde som også forteller at det var snakk om et rent informasjonsmøte og ikke et møte i tråd med NATO-traktatens artikkel fire, som gir medlemslandene rett til å kalle inn til rådslagning hvis de føler at sikkerheten er truet.

Irakiske sikkerhetsstyrker var onsdag i kamp med militante opprørere nord for byen Samarra.

Meldingene kom kort tid etter at kilder i det irakiske politiet sier byen Tikrit hadde falt til jihadistgruppa Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL). Samarra ligger sør for Tikrit, og ISIL ser ut til å ha startet en lynoffensiv sørover mot Bagdad.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Irak

Mennesker rydder opp etter en selvmordsbombe i Sadr City, Bagdad onsdag. Situasjonen i landet er svært spent, etter at islamister har tatt kontroll over store deler av Nord-Irak.

Foto: Karim Kadim / Ap

Køer hos reisebyråer

Al-Mokhtar sier til NRK at folk i Bagdad nå frykter det verste.

– Det er kjempekøer både hos reisebyråer for land og flytransport. Folk frykter at det kommer til å oppstå kamper i Bagdad. Hvis de hellige plassene til shia-muslimene blir angrepet, frykter man at det kommer til å bli full etnisk krig mellom sunni og shia-muslimer.

De militante islamistene har så langt tatt nye landområder i Irak i et stort tempo, uten særlig motstand fra den irakiske hæren.

– Hvis den irakiske hæren kollapser, kommer det til å oppstå kamper mellom de væpnede gruppene og shia-militsgruppene som er støttet av Iran, som Hizbollah i Irak. Da kommer det til å bli en etnisk konflikt, sier. al-Mohtar.

37 drept onsdag

Minst 37 mennesker er drept i en rekke angrep i Irak onsdag ettermiddag. Minst et av angrepene ble utført av en selvmordsbomber.

Selvmordsbomberen tok minst 15 mennesker med seg i døden da vedkommende angrep et møte mellom sjiamuslimske ledere i Sadr-distriktet i Bagdad.

– Frykter du en massakre i Bagdad?

– Ja. Massakren foregår allerede, med så mange bilbomber og rakettnedslag, sier den irakiske journalisten.

SISTE NYTT

Siste nytt

Denne videoen skal vise en drone fra det ukrainske forsvaret slippe en granat på russiske styrker utenfor Kharkiv.

Slipper håndgranater fra minidroner

Nye videoer viser at små droner utstyrt med lette granater blir brukt i krigen i Ukraina. Disse blir først og fremst brukt som propaganda, mener ekspert Ole Jørgen Maaø fra Luftkrigsskolen.