NRK Meny
Normal

Irak-invasjon på feil grunnlag

Etter å ha gått gjennom 600.000 dokumenter er konklusjonen i en ny rapport at det ikke fantes kontakt mellom Saddam Husseins regime og Al Qaida før invasjonen av Irak.

Amerikanske soldater i Irak.
Foto: ALEXANDER NEMENOV / AFP

Terrorangrepen mot New York

Mange soldater dro til Irak med dette på netthinnen.

Foto: SPENCER PLATT / AFP

Fem år har snart gått siden USA startet sin Irak-krig.

Ett av hovedargumentene var at Saddam Hussein hadde hatt kontakt med Al Qaida, og mange amerikanske soldater dro til Bagdad med bilder av New York den 11. september på netthinnen.

"Skuddsikre bevis"

Daværende forsvarsminister Donald Rumsfeld sa det fantes skuddsikre bevis på kontakten mellom Al Qaida og Irak. Utenriksminister Colin Powell hevdet det samme sin berømte tale til FNs sikkerhetsråd.

Men nå kommer rapporten som sier noe helt annet.

Da amerikanerne styrte Hussein fra makten, tok de også vare på mange arkiver. Nå har over 600.000 dokumenter blitt gått gjennom. Studiet er sponset av Pentagon, det amerikanske forsvarsdepartementet og er utarbeidet av tenketanken Institute for Defense Analyses.

Ingen operasjonell kontakt

Rapporten skal legges fram i USA i løpet av uken, men avisgruppen McClatchy skriver i dag at det ikke er funnet noen bevis på at Saddam Husseins regime hadde operasjonell kontakt med Osama bin Ladens Al Qaida.

Forsvarsminister Donald Rumsfeld

Donald Rumsfeld var bombastisk før invasjonen.

Foto: CHRIS GREENBERG / AP

Avisen har blant annet snakket med en etterretningsoffiser som har lest rapporten.

Hverken forfatterne eller Pentagon vil foreløpig kommentere rapporten.

Ifølge McClatchy viser den at det var kontakt mellom regimet og ytterliggående grupper i Midtøsten, men at dette hovedsakelig var grupper Saddam Hussein brukte mot sine egne fiender.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt