Hopp til innhold

Irak stormet iransk leir

Minst 300 mennesker er skadd og fire skal være drept i et angrep nord i Bagdad.

Iranere i Irak

Bilde som angivelig viser skadde eksiliranere i Ashraf-leiren. Bildet er frigitt av eksilgruppen Folkets mujahedeen.

Foto: - / AFP

Irakiske sikkerhetsstyrker stormet en leir i Ashraf, nord i Bagdad, i dag. Leiren tilhører den iranske eksilgruppen «Folkets mujahedeen»

Irakiske soldater stormet iransk leir

Bildet viser irakiske soldater som angriper en eksiliraner. Kilder innad i eksilgruppen sier at over 300 er skadet og at minst fire er drept.

Foto: - / AFP

Politikilder og kilder innad i leiren, bekrefter et stort antall er såret. Det skal dreie seg om både kvinner og menn. Ubekreftede meldinger sier at minst fire er drept og 300 er såret i Ashraf, som ligger i Diyala-provinsen, ikke langt unna Bagdad.

Opplysningene har foreløpig ikke blitt bekreftet av myndighetene i Irak.

En polititjenestemann i Diyala sier at det er om lag 200 skadde og at det skal være irakiske soldater blant disse. Ifølge politikilden dreier det seg om et tjuetalls skadde soldater.

Politiet bekrefter at minst 50 eksiliranere er arrestert.

– Brukte tåregass

Det irakiske militæret hevder de med tvang tok kontroll over leiren ettersom forhandlinger over lengre tid ikke har ført fram.

800 soldater og 200 politifolk deltok i operasjonen, som ble igangsatt etter ordre fra kontoret til Iraks statsminister, Nuri al-Maliki. De irakiske soldatene brukte tåregass da de angrep leiren, ifølge eksilgruppen.

«Folkets mujahedeen» har blitt anklaget for å ha stått bak uroen i Iran etter presidentvalget i juni.

I januar ble eksilgruppen strøket fra EUs terrorliste.

Avvæpnet gruppe

Den iranske eksilgruppen har i utgangspunktet vært en væpnet geriljaorganisasjon, men ble avvæpnet av amerikanske styrker i 2003.
De siste 20 årene har gruppen hatt base i Irak.

I leiren bor det i dag 3500 eksiliranere, og leiren var inntil nylig omringet av amerikanske styrker. Eksiliranerne mener at USA fortsatt har ansvar for sikkerheten deres.

Gruppen ble opprettet på 60-tallet med mål om å kaste Shah Mohammed Reza Pahlavi, men ble tilsidesatt av regimet som kom til makten etter revolusjonen i Iran i 1979, og har fortsatt kampen mot de nye styresmaktene i Teheran.

Tirsdagens irakiske offensiv kommer etter at gruppen hadde sagt seg villig til å returnere til Iran, dersom myndigheten der kan garantere at medlemmer av gruppen verken arresteres, tortureres eller straffeforfølges.

SISTE NYTT

Siste nytt