Hopp til innhold

Inviterer Taliban til fredssamtaler

Taliban i Afghanistan vil bli invitert til fredssamtaler, ifølge en talsmann for president Hamid Karzai.

Hamid Karzai på vei til Afghanistan-møte sammen med den britiske forsvarssjefen Sir David Richards

Hamid Karzai på vei til Afghanistan-møte sammen med den britiske forsvarssjefen Sir David Richards.

Foto: Tim Ireland / Scanpix/AFP

Karzai deltar i dag på en stor konferanse om landet i London, hvor mer enn 70 land og organisasjoner deltar.

Det er allerede klart at Vesten vil overføre gradvis mer makt fra ISAF-styrkene til regjeringen og afghanske sikkerhetsstyrker allerede fra årsskiftet.

Men det vil ikke lykkes hvis forholdene er som nå.

Er svært velkomne

- Vi vil definitivt invitere Taliban til samtaler. Vi vil forsøke alle muligheter til å skape stabilitet. Vi vil be om hjelp fra våre naboland, det internasjonale samfunnet og kongen av Saudi-Arabia for å overtale Taliban til å komme, sier Karzais talsmann Hamid Elmi til nyhetsbyrået AFP.

Ingen bestemt dato er foreløpig siktet inn.

- Men Taliban er svært velkomne, sier han.

Han gjør det imidlertid klart at samarbeidsgrensen går ved Al Qaida, som fortsatt er USAs fremste terrorfiende.

- Vi vil rekke ut en hånd til alle våre landsmenn, spesielt våre desillusjonerte brødre som ikke er en del av Al Qaida eller innblandet i internasjonal terrorisme, men som vil bryte med terroren og som aksepterer den afghanske konstitusjonen, sier Elmi.

Hillary Clinton i samtale med Bernard Kouchner under London-møtet om Afghanistan

Store deler av utenrikseliten i verden er i London, her USAs Hillary Clinton i samtale med Frankrikes Bernard Kouchner.

Foto: Matt Dunham / Scanpix/AFP

Analytikere som deltar på konferansen tviler på at den hardeste kjernen av Taliban, med mulla Omar i spissen, vil si ja til samtaler. Men de tror en del andre Taliban-medlemmer og småkommandanter kan finne tilbudet akseptabelt.

Omars regime styrte Afghanistan fra 1996 og frem til den USA-ledede invasjonen i 2001. Det var ikke Taliban-regimet i seg selv som førte til invaderingen, men Taliban-regimets husing av Al Qaida-lederen Osama bin Laden.

- Ut med utenlandske styrker

Nrks utenriksmedarbeider Sigurd Falkenberg Mikkelsen har nettopp kommet hjem fra Afghanistan. Han sier Taliban ikke vil samarbeide før alle utenlandske styrker er ute av landet.

- Fra sentralt hold har de allerede avvist hele London-konferansen som et rent propagandaopplegg. Så der er det ikke mye å hente. De har hele tiden vært klare på at dersom de skal forhandle, må alle de utenlandske styrkene ut. Det kan verken Karzai eller vestmaktene kan være med på, sier Sigurd Falkenberg Mikkelsen.

- Det de vil prøve på er å gå på enkeltsoldater eller lokale kommandanter. Det kan kanskje gi større muligheter, fordi det er lang tradisjon for den type kjøpslåing i Afghanistan, legger han til.

Saudi-Arabia med nøkkelrolle

Det er tydelig at Saudi-Arabia nå plukkes ut som meklingsinstans.

- For at dette skal lykkes, håper vi at kong Abdullah av Saudi-Arabia vil akseptere oppgaven med å lede og støtte samtaleprosessen, sa talsmannen.

Saudi-Arabia har det siste året forsøkt å bringe palestinske Hamas og Fatah på talefot igjen.

I tillegg til forsøk med samtaler med Taliban, etablerer den afghanske regjeringen også et «jirga», som er et tradisjonelt råd av eldre ledere. Også dette rådet skal arbeide med hvordan bringe opprørere til dialog, slik at konflikten innad i Afghanistan opphører.

- De eldre landsbylederne vil diskutere hvordan vi skal få samarbeid med Afghanistan, hva veien fremover bør være, sier Karzais talsmann.

President Hamid Karzai opplyste selv i dag at regjeringen tenker å danne et nasjonalt råd for fred, forsoning og integrering, «Jirga'en» vil få en sentral rolle i dette rådet.

Fond for Taliban-avhoppere

Karzai jobber i London med å få gjennomslag for et fond på 500 millioner dollar til forsoningsarbeidet. Pengene skal blant annet gå til lønninger for tidligere Taliban-medlemmer som velger å hoppe av.

Slik det er i Afghanistan nå, tjener man bedre å være sysselsatt av Taliban og andre store opprørsgrupper, enn å være ansatt for den afghanske staten.

Karzai lover at avhopperne, som inngår en avtale om å slutte å slåss, ikke vil bli arrestert av verken afghanske eller internasjonale styrker.

USA, Tyskland, Storbritannia og Japan har allerede lovet å bidra med penger til «avhopperfondet».

SISTE NYTT

Siste nytt