NRK Meny
Normal

Invadert av marihøner

Vest i Romania er innbyggerne i flere landsbyer nå ofre for et ubehagelig naturfenomen. Hjemmene deres blir invadert av marihøner.

Invadert av marihøner

Se video: Marihøner leter etter et varmt sted å bo om vinteren.

Insektene forsøker å finne steder der de kan sove varmt og trygt gjennom vinteren.

Vanligvis er dette ikke er stort problem, men i år er antallet marihøner mye større enn normalt. Grunnen skal være høy luftfuktighet i år, og fjorårets milde vinter.

Marihønene er ikke farlige for folk, bare irriterende. Normalt blir marihøner sett på som nytteinsekter i jordbruket, fordi de spiser plantelus som ellers kan skade avlingene.

Det er bare tidlig på morgenen det er mulig å fange dem inn. Da er de så sløve av kulden at de ligger relativt i ro. Når temperaturen begynner å stige, stiger også innsektenes aktivitetsnivå.

I landsbyen Lipova melder innbyggerne at invasjonen nå går på nervene løs. De får ikke sove om natten på grunn av alle insektene, og det er vanskelig å lage mat.

Nytteløst

De fortvilte huseierne forsøker å fjerne marihønene med alt fra koster til spader, men det er til liten nytte. De kunne også bruke veldig kraftige insektmidler, men det er både dyrt, og lite hyggelig å spre rundt seg innendørs.

Det strømmer fortsatt inn tusenvis av de vanligvis koselige insektene som det nå ikke er noe kos med i det hele tatt.

Forskerne sier det bare et vinterkulden som vil stoppe invasjonen. Da vil marihønene som er ute i naturen enten ha bukket under for de harde forholdene, eller funnet seg et sted der de kan overvintre.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt