NRK Meny
Normal

Interpol med arrestordre på Gaddafi

Interpol har utstedt arrestordre på Muammar al-Gaddafi etter anmodning fra Den internasjonale straffedomstolen.

Gaddafi i Tripoli i 2004

Muammar al-Gaddafi solgte gull for 7,4 milliarder kroner i løpet av de siste dagene av hans regime. Nå har Interpol utstedt arrestordre på Gaddafi etter anmodning fra Den internasjonale straffedomstolen.

Foto: FRANCOIS MORI / Ap

Interpol har fredag utstedt arresordre på Muammar al-Gaddafi, hans sønn Saif al-Islam og hans etterretningssjef Abdullah al-Senussi, melder Reuters.

Lederen av Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag ba Interpol torsdag om hjelp til å få arrestert Gaddafi og Islam og Senussi.

Anklageren ved ICC, Luis Moreno-Ocampo ba Interpol om hjelp til å få arrestert Gaddafi for forbrytelser mot menneskeheten.

Ordren har et såkalt rødt varsel, noe som betyr at de tre kan pågripes på stedet og overføres til ICC i Haag.

– Holdningen hos Interpols generalsekretariat er at Muammar al-Gaddafi er en ettersøkt person, som hans hjemland og ICC ønsker anholdt og stilt til ansvar for de alvorlige kriminelle anklagene som er rettet mot ham, sier Interpols generalsekretær Ronald Noble.

Children play on a tank in the main square

Barn leker på en stridsvogn som står på Frihetsplassen i Libyas nest største by Benghazi.

Foto: Asmaa Waguih / Reuters/Scanpix

– Spesialenheter leter etter Gaddafi

Gaddafi har ikke vist seg offentlig siden mai, og det har foregått intens leting etter ham siden opprørsstyrker styrtet Libyas hovedstad Tripoli i forrige måned.

Nå har de nye makthaverne i Libya etablert spesialenheter som skal prøve å spore opp mobiltelefonsamtaler fra Gaddafis støttespillere, melder TV-stasjonen Al Arabiya.

Anis Sharif, som er talsmann for Tripolis militære råd, forteller at den nyopprettede militære enheten består av over 200 spesialsoldater.

– Tidsspørmål før han blir tatt

Sharif påstår at den styrtede diktatoren er allerede lokalisert og at det bare er et spørsmål om tid før han blir tatt.

Det antas at Gaddafi befinner seg i ett av tre områder som fortsatt kontrolleres av soldater som støtter ham.

De tre stedene er Gaddafis hjemby Sirte, byen Bani Walid sørøst for Tripoli og byen Sabha, som ligger i ørkenen sør i landet.

LIBYA/Tripoli

I Libya jaktes det fortsatt på Muammar Gaddafi. Han antas å befinne seg i et område som er kontrollert av hans egne styrker. Her forbereder en Gaddafi-motstander seg på å rykke framover mot byen Bani Walid sørøst for Tripoli, som er ett av disse områdene.

Foto: Zohra Bensemra / Reuters/Scanpix

Ny gruppe med støttespillere til Niger

Tidligere denne uken meldte flere nyhetsbyråer at en kolonne med flere hundre pansrede kjøretøyer fra hæren til Gaddafi er kommet til ørkenbyen Agadez i Niger.

Men Gaddafi var raskt ute med å avvise at han har flyktet fra Libya, ifølge et lydopptak som ble sluppet på syrisk fjernsyn.

En ny gruppe tjenestemenn som har tilhørt Gaddafis maktapparat, er ankommet Niger fredag, melder nyhetsbyrået Reuters.

I gruppen på 14 er det fire sentrale tjenestemenn fra Gaddafis regime, blant dem to generaler, opplyser ikke-navgitte kilder i Niger.

Niger et et land som er kjent for sitt tette samarbeid med Libya.

Passet på av nigerske soldater

Gruppen skal ha ankommet byen Agadez nord i Niger i firehjulstrekkere torsdag ettermiddag. Gruppen ble passet på av nigerske soldater, skriver NTB.

De siste dagene har en rekke av Gaddafis nære medarbeidere ankommet Niger via den samme byen.

Nigers regjering har uttalt at libyerne blir tatt imot av humanitære årsaker, men landet er nå under hardt press for å utlevere personer som har tilhørt Gaddafi-regimet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt