Hopp til innhold

Internett øker forskjellene på fattig og rik

Tilgang til internett er hovedgrunnen til at forskjellen mellom fattig og rik i verden øker, mener Verdensbanken i en ny rapport. Men i Kenya har de funnet en løsning.

M-Pesa i Kenya

I Kenya bruker alle mobiltelefon og to tredeler av den voksne befolkningen bruker mobilbetalingen M-Pesa.

Foto: NOOR KHAMIS / Reuters

Millisey T'pio

Millisey T'pio bruker M-Pesa hver dag.

Foto: Verdensbanken

På et av bruktmarkedene i Kenyas hovedstad Nairobi står bodene tett og klærne bytter hender ofte. Men det gjør ikke pengene.

For i Kenya bruker nesten 17 millioner, eller to tredeler av landets voksne befolkning, mobilbetalingstjenesten M-Pesa.

«Alle» har mobil

– Når jeg skulle sende penger hjem så krevde det at noen kunne reise og fysisk gi dem penger, og noen ganger kom aldri pengene frem, forteller Millisey T'pio, som selger bruktklær markedet og sender penger tilbake familien.

I Kenya tok det bare åtte år før nær alle i landet hadde mobiltelefon og tilgang til mobilpenger, som M-Pesa. Noe som har revolusjonert betalingssystemet. Millioner av mennesker uten bankkonto har nå tilgang på elektronisk sparing og betaling.

– Det tar bare sekunder fra de er sendt til de er kommet frem, sier T'pio.

Men alle er ikke like heldige.

Ikke jevnt fordelt

Ifølge en ny rapport fra Verdensbanken så er det tilgangen til internett og mobilløsninger det som vil skape den største forskjellen mellom fattig og rik i tiden fremover.

For selv om flere husstander i fattige land har tilgang til mobiltelefon enn til rent vann og strøm, så er det fortsatt over fire milliarder mennesker som ikke har tilgang til internett.

Og man har tidligere pekt på de demokratiserende effektene av den teknologiske utviklingen, nå viser rapporten til Verdensbanken at de som ikke har nettilgang vil bli mer akterutseilt sammenlignet med resten av verden.

For den raske teknologiske utviklingen mange nå opplever er nemlig ikke jevnt fordelt, og skaper ikke nok jobber i de fattige delene i verden.

– Vi må jobbe aktivt for at flere får tilgang og ikke la noen bli hengende igjen, fordi kostnadene knyttet til de tapte mulighetene disse menneskene opplever vil være enorme, sier leder i Verdensbanken Jim Yong Kim.

I dag skaper forskjellen mellom hvem som har nettilgang og de som ikke har det store problemer for det store mindretallet, og ifølge Verdensbanken er det viktig å gjøre gapet så lite som mulig. Og utdanning er den store utfordringen.

– Når nesten 20 prosent av verdens befolkning ikke kan lese og skrive så er ikke spredning av digital teknologi alene nok til å få slutt på den globale kunnskapskløften, sier Kaushik Basu i Verdensbanken.

SISTE NYTT

Siste nytt