Hopp til innhold

International Crisis Group: Tyrkia kan gå med på Syria-avtale

Tyrkias president kan gå med på å ofre den syriske byen Idlib, mot økonomiske gjenytelser fra Iran og Russland. Toppmøtet i Iran i dag kan besegle skjebnen til den siste provinsen som kontrolleres av opprørere i Syria.

IRAN-TURKEY-RUSSIA-SYRIA-CONFLICT-SUMMIT

MOTTAGELSE: Irans president Hassan Rouhani tar imot sin tyrkiske kollega Rayip Erdogan i Tehran.

Foto: HO / AFP

Fredag ettermiddag møtes Hassan Rouhani, Vladimir Putin og Recep Tayyip Erdogan i Irans hovedstad Teheran, for å diskutere framtida til Idlib-provinsen.

Den ytterliggående islamistgruppa Hayat Tahrir al-Sham (HTS), som har sterke bånd til al-Qaida, kontrollerer i dag store deler av provinsen, mens tyrkiskstøttede opprørere kontrollerer den nordvestlige delen som grenser til Tyrkia.

FN anslår at rundt halvparten av de nærmere 3 millioner menneskene som oppholder seg i provinsen, er internflyktninger.

Russland bomber Idlib

Syriske regjeringsstyrker, støttet av russiske kampfly, har de siste ukene angrepet en rekke opprørsmål i Idlib, og FN frykter at en opptrapping vil drive hundretusener på flukt fra provinsen.

USA, flere EU-land og hjelpeorganisasjoner har også advart mot en humanitær katastrofe, men Syria og Russland fastholder at de ytterliggående islamistene i Idlib skal nedkjempes.

– Vi har drept, vi dreper og vi vil fortsette med å drepe terrorister, uansett om de befinner seg i Aleppo, Idlib eller andre deler av Syria. Freden må vende tilbake til Syria, sa en talskvinne for russisk UD torsdag.

FN: Sykehus er rammet

– Konsekvensene av en ny militæroffensiv kan bli katastrofale, sier generalsekretær Bernt G. Apeland i Røde Kors.

Han frykter masseflukt, men er også dypt bekymret over de svært vanskelige forholdene sivilbefolkningen fra før lever under i provinsen.

Helsevesenet, elektrisitetsnettet og vannforsyningen er delvis ute av drift, og det er svært vanskelig å få inn nødhjelp.

– Ifølge FN har det vært 47 bekreftede angrep på sykehus og helsepersonell i Idlib, og 18 angrep på skoler. Dette er alvorlig, sier Apeland.

Ulike interesser

Krigen i Syria har fra før kostet anslagsvis 350.000 mennesker livet og drevet nærmere halve befolkningen på flukt fra sine hjem,

Fredagens toppmøte mellom Putin, Rouhani og Erdogan kan avgjøre skjebnen til Idlib. De tre lederne har ulike interesser i Syria, der Russland og Iran støtter president Bashar al-Assads regime og Tyrkia lenge har støttet flere opprørsgrupper.

Erdogans største bekymring er trolig at en storoffensiv mot Idlib vil føre til masseflukt over grensa til Tyrkia, mens Putin og Rouhani synes fast bestemt på å støtte Assads forsøk på å knuse opprøret en gang for alle.

Tyrkia på gli

Russland håper at de mer moderate tyrkiskstøttede opprørerne i Idlib vil bistå i kampen mot de ytterliggående islamistene i Hayat Tahrir al-Sham, noe som kan gi grunnlag for en forhandlingsløsning.

Iran sier de vil bistå i offensiven mot opprørerne og bedyrer at den skal skje «med minst mulig tap av liv». Russland understreker at de vil skille mellom «normale krigere og terrorister» i Idlib.

Sam Heller i tankesmia International Crisis Group tror Tyrkia vil strekke seg langt og utelukker ikke at Erdogan vil gå med på en avtale om Idlib. Han viser til at Tyrkia sliter økonomisk, og at en strøm av syriske flyktninger derfor er det siste landet nå ønsker.

– Jeg tror heller ikke at disse landene, eller noe land, har interesse av å gjøre noe som kan destabilisere Tyrkia, sier Heller.

FNs sikkerhetsråd skal også diskutere situasjonen i Idlib fredag kveld, men frontene der er fastlåst ettersom USA og Russland begge har vetorett.

SISTE NYTT

Siste nytt