Hopp til innhold

FBI: – Dette er en operasjon uten sidestykke

Tirsdag kveld holdt FBI en pressekonferanse om den internasjonale politioperasjonen «Trojan Shield». Det er kjent at tre av åtte nordmenn er fra Innlandet.

Tirsdag ble den internasjonale politioperasjonen «Trojan Shield» gjort kjent for verden. Over 800 kriminelle i 16 land er pågrepet som følger av operasjonen. Åtte av dem i Norge.

Tre av de åtte er fra Innlandet. To av dem har tilknytning til Toten, bekrefter Kripos-sjef Kristin Kvigne.

Beslaglagte penger i operasjon Ironside

STORE BESLAG: Store mengder penger og narkotika er beslaglagt av politiet i den internasjonale aksjonen.

Foto: AUSTRALIAN FEDERAL POLICE / Reuters

– De er siktet for alvorlig narkotikakriminalitet. Det er gjort betydelige beslag av narkotika og penger, sa politiadvokat Morten Stene i Kripos.

Forsvarer for den ene siktede i Innlandet Jurgita Zajanckauskaite kan ikke kommentere saken.

– Jeg har hatt første møte med klienten i kveld. Dermed kan jeg foreløpig ikke si noe om saken. Det er også vanskelig å kommentere sakens og siktelsens omfang da mesteparten av dokumentene er klausulert for oss på nåværende tidspunkt, sier Zajanckauskaite til NRK.

Avslørt i kryptert app

Tirsdag kveld holdt FBI en pressekonferanse om politioperasjonen.

Statsadvokat i California, Randy Grossman, startet pressekonferansen, og kalte operasjonen unik.

Randy Grossman, statsadvokat i California, taler på en pressekonferanse tirsdag 8. juni

UNIK: Statsadvokat i California, Randy Grossman, omtalte operasjon «Trojan Shield» som unik.

Foto: Gregory Bull / AP

– Det er første gang FBI har utviklet en operasjon på denne måten. «Trojan Shield» har vært mulig takket være internasjonalt samarbeid og koordinasjon på tvers av landegrenser, sa Grossman.

Sammen med australsk politi har FBI utviklet en kryptert kommunikasjonsplattform kalt ANoM. FBI og de andre landene som har deltatt i operasjonen har fulgt med på meldingene sendt i appen.

 arrestasjon australia

ARRESTASJON: Over 800 personer er arrestert som følge av politioperasjonen «Trojan Shield». Her fra en arrestasjon i Australia.

Foto: Australian Federal Police / Reuters

Appen ble brukt på mer enn 12.000 enheter og av over 300 kriminelle syndikater i mer enn 100 land.

Flere tonn kokain og marihuana

Grossman sa at USA har pågrepet åtte personer siktet for å selge krypterte mobiltelefoner hvor man har kunne ta i bruk ANoM. Ytterligere ni personer er fremdeles på frifot.

Narkotika beslaglagt av australsk politi. Marihuana på gulvet inni en konteiner.

NARKOTIKA: Mange tonn narkotika har blitt beslaglagt etter politioperasjonen. Her fra Australia.

Foto: AUSTRALIAN FEDERAL POLICE / Reuters

De 17 er siktet i henhold til RICO, en amerikansk lov som gir utvidet straff for kriminelle handlinger utført i forbindelse med en kriminell organisasjon.

Funnene fra ANoM har tillatt FBI å starte flere saker og etterforske mangfoldige personer i USA.

– La dette være en advarsel til kriminelle som tror de trygt kan kommunisere via krypterte plattformer. FBI og våre samarbeidspartnere vil fortsette arbeidet med å stoppe dere, sa spesialagent i FBI, Suzanne Turner.

Åtte tonn kokain, 22 tonn marihuana og to tonn amfetamin er blant beslagene FBI har gjort de siste ukene.

Suzanne Turner, spesialagent for FBI i USA, under en pressekonferanse tirsdag 8. juni. Hun har kortklipt, mørkt hår, blå skjorte og sort dressjakke.

ADVARER: Spesialagent i FBI, Suzanne Turner, brukte pressekonferansen som anledning til å advare kriminelle mot å føle seg trygge når de kommuniserer på krypterte plattformer.

Foto: MIKE BLAKE / Reuters

Turner sier omfanget av beslagene er enorme.

Australsk føderalt politi deltok også i pressekonferansen tirsdag kveld.

– Over 4000 australske politibetjenter har beslaglagt flere tonn narkotika, flere våpen og mange millioner dollar. Med dette står Australia i frontlinjen mot internasjonal kriminalitet. Vi er svært stolte, sa Xenia Cotter fra det australske politiet.

Stanset trailere med narkotika

På en pressekonferanse fra Haag i Nederland tirsdag formiddag ble det kjent at operasjonen har forhindret over 100 drap. Politi fra USA, Australia, Nederland og Sverige deltok på pressekonferansen.

Sjefen for australsk føderalt politi AFP, Reece Kershaw, på pressekonferanse

PRESSEKONFERANSE: Sjef for det føderale australske politiet, Reece Kershaw (t.h.), informerer om operasjonen under en pressekonferanse tirsdag. Med seg har han statsminister Scott Morrison.

Foto: David Gray / AFP

I Sverige ble 10 drap avverget, ifølge politileder Linda Staaf. Flere trailere med narkotika har også blitt stoppet i Sverige. Trailerne skulle videre til Norge.

Operasjon «Trojan Shield»

Den internasjonale politioperasjonen har pågått i flere år, og har basert seg på en kryptert kommunikasjonsplattform kalt ANoM – en app utviklet av det føderale politiet i Australia og amerikanske FBI.

Informasjonen politiet har hentet ut fra appen har den siste uken ført til hundrevis av politiaksjoner over hele verden.

Nestleder i Europol, Philippe Lecouffe, sier «Trojan Shield» har vært den mest avanserte internasjonale politioperasjonen mot organisert kriminalitet noensinne.

SISTE NYTT

Siste nytt